Volledig scherm
© Rianne den Balvert

Leerlingen nemen afscheid van de praktijkschool mét diploma

53 leerlingen van het praktijkonderwijs van het Futura College in Woerden hebben hun opleiding gisteravond afgerond met de diploma-uitreiking. Precies zoals minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs het graag ziet. Hij vindt dat op elke praktijkschool de vijfjarige opleiding een diploma moet opleveren, zodat leerlingen trots kunnen zijn op wat ze hebben bereikt.

Een echt diploma is het nog niet. Dat komt pas over een of twee jaar als de wet is aangepast. Op een aantal scholen, zoals de Groene Hart Praktijkschool in Alphen gebeurt het al tien jaar met een eigen diploma. ,,De minister heeft het eigenlijk van ons afgekeken'', zegt directeur Willem Ouwerkerk. Ook op zijn school in Alphen zijn gisteravond de diploma's uitgereikt aan 54 leerlingen.

De Goudse praktijkschool Het Segment had de diploma-uitreiking eerder deze week in de Goudse Schouwburg. Net als bij veel middelbare scholen gebeurde dat met een gala-aankomst. De schoolverlaters kwamen in auto's, waaronder een lange limousine, maar ook per tractor naar het theater waar met een feestelijk programma de diploma's werden uitgereikt.

Opvallende auto´s

In Woerden was het feest gisteravond in het schoolgebouw aan de Abeellaan. Ook hier een aankomst van de leerlingen met opvallende auto's. ,,Dit is eerste keer bij ons'', glunderde adjunct-directeur Carolien Gerritsen. ,,We willen de diploma-uitreiking een echt feest laten zijn. We zijn het eens met de minister dat de opleiding afgerond moet worden met een diploma. Het is voor onze leerlingen toch het einde van een schoolperiode.''

Zo'n 30.000 leerlingen in Nederland volgen praktijkonderwijs. In de vijf jaar die voor praktijkonderwijs staat, worden scholieren via praktijklessen en stages naar werk begeleid. Ze sluiten die periode niet af met een eindexamen, omdat ze allemaal op verschillende niveaus onderwijs volgen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda