Volledig scherm
Nicky Assmann bij haar werk 'The Abysses of the Scorching Sun' in de Jeruzalemkapel, onderdeel van LichtKunst Gouda. © Pim Mul

LichtKunst Gouda gered

Het had maar weinig gescheeld of het jaarlijkse kunstenaarsproject LichtKunst Gouda was dit jaar heel kleinschalig van opzet. Maar dankzij een weldoener konden er op het laatste moment toch nog een aantal grote lichtinstallaties worden gemaakt.

Ze zijn tot en met donderdag 26 december van 17.00 tot 21.00 uur te bewonderen op diverse plekken in de buurt van de Sint-Janskerk. LichtKunst Gouda is gisteravond geopend in de Jeruzalemkapel.

Samensteller André Groeneveld van de lichtexpositie wil niet zeggen wie de weldoener is, maar steekt zijn dankbaarheid niet onder stoelen of banken. ,,De betreffende persoon wil anoniem blijven, maar zonder deze grote gift zou het moeilijk zijn geworden. Er was een probleem ontstaan, doordat een voor ons belangrijk fonds wegviel. Het is dan ook heel spannend hoe het volgend jaar financieel zal gaan."

LichtKunst Gouda is een initiatief van Kunststichting Firma Van Drie. Dat is een vrijwilligersorganisatie van firmanten (kunstenaars) en vrienden (kunstliefhebbers). Volgens Groeneveld ontstond het idee acht jaar geleden, toen de Firma Van Drie het eerste lustrum vierde. ,,We zochten naar een manier om onszelf én de binnenstad in de schijnwerpers te zetten en daar is toen dit project uit voortgekomen."

Licht geven

Het evenement trekt jaarlijks zo'n vijfduizend bezoekers, waarvan de helft ongeveer tijdens Gouda bij Kaarslicht.

Het thema van deze achtste editie is De Vier Elementen: Aarde, water, lucht, vuur. André Groeneveld heeft lichtkunstenaars in binnen- en buitenland benaderd met de vraag of ze hier een bijdrage aan willen leveren. Dat heeft geresulteerd in tien kunstwerken die licht geven of op een bijzondere manier worden verlicht.

Opvallend is dat dit jaar werk van een Goudse kunstenaar ontbreekt. Groeneveld: ,,We hebben de kunstenaars in Gouda hiervoor benaderd, maar niemand heeft zich aangemeld. Hopelijk is er volgend jaar weer wel een kandidaat."

Eén van de meest bijzondere kunstwerken van dit jaar is een speciaal voor LichtKunst Gouda en de museumtuin ontwikkelde installatie van kunstenaarsduo VanRoelink (Femke van Heugten & Robert Roelink). Het is een doorzichtig kunstwerk waar belangstellenden één voor één naar binnen mogen voor het ervaren van een combinatie van kleur, geur en geluid.

Onderwatercocon

Esther de Bruijn en Conny Pols maakten een lichtinstallatie met keramiek en digitale projecties, die de bezoeker het gevoel geeft zich onder te dompelen in een onderwatercocon en zich mee te laten voeren in de golven.

Peter Vink ontwierp een lijnenspel dat de Kerksteeg verbindt met de toren van de Sint-Jan, Peter Snijder maakte een lichtboog. De andere deelnemende kunstenaars zijn Rhodé Tavenier, Nicky Assman, Anja Fredin, Léon Spek en Nanda Milbreta, Nan Wang en Sabina Hyoju Ahn.

De kunstwerken zijn te bezichtigen in of bij de schoolmeesterswoning, de Jeruzalemkapel, fietsenstalling Sint-Jan, de Kosterswoning, de tuin naast de Kosterswoning, de Museumtuin, de Firma Van Drie, de Hof van Sint-Jan en de toren van de Sint-Janskerk.

De toegang voor LichtKunst Gouda is gratis.

In samenwerking met indebuurt Gouda