Volledig scherm
PREMIUM
Keten Loetje staat bekend om zijn biefstuk in een plas jus, hier klaar om te serveren. © Photographer: Patrick van Gemert

'Loetje is wat het is, niet te duur en een fijne sfeer'

In hun enthousiasme buitelden fans uit de regio over elkaar heen toen duidelijk werd dat een Loetje-restaurant opengaat aan de Reeuwijkse Plassen. Een portret van de keten.

Volledig scherm
Bovenin de Notaris d'Aumerielaan, met de roei- en zeilclub Gouda. Het bouwterrein van Loetje, ligt op de hoek van de Burgemeester Lucasselaan/Ree en aan plas Elfhoeven. De Reeuwijkse Brug (linksboven) over kanaal de Breevaart is vrijwel de enige manier om met de auto de Notaris d'Aumerielaan te bereiken. © Peter Franken

Een flinke lap ossenhaasbiefstuk zwemmend in een plens jus die de bodem van het halfdiepe bord aan het zicht onttrekt. Zie hier de signature dish van biefstukimperium Loetje, met zachte witte boterhammen om in de jus te soppen. Van margarine welteverstaan. De keten gaat er prat op dat het goedkope en plantaardige Blue Band gebruikt, geen roomboter.

Het vertrouwde en toegankelijke van het immer rechttoe rechtaan-menu, waarop de biefstuk in zes varianten na jaren nog altijd het populairste gerecht is, vormt het fundament onder het succes van de keten. Dat vermoedt Danny Jansen, kok en presentator op tv-zender 24Kitchen. ,,De kwaliteit is constant. Het concept staat en iedereen kan erheen. Mensen houden van vertrouwde dingen: de kracht van de herhaling. Net als bij Van der Valk: je weet wat je krijgt. Toefjes en dingetjes hoeven helemaal niet. En het is maar waarop je je instelt: Loetje is goed maar geen haute cuisine."

In samenwerking met indebuurt Gouda