Máxima bepaalt echte prijs van fruit in Waddinxveen

VideoKoningin Máxima heeft vanmiddag bij Eosta in Waddinxveen op een symbolische manier laten zien wat de echte prijs zou moeten zijn van biologische groente en fruit. In het nieuwe hoofdkantoor van Europa's grootste importeur en distributeur van vooral overzees fruit en Hollandse kasgroente gaf ze aan hoe er dan anders gerekend moet worden, dus zonder verborgen kosten in de landbouw.

Voor het daarbij in beeld brengen van de ware kosten onthulde Máxima in de kantoortuin van het bedrijf een biologische ananas, in de tropen geteeld op een manier die goed is voor mens en milieu. ,,Waar komt die ananas vandaan”, vraagt ze gadegeslagen door alle medewerkers aan Volkert Engelsman, directeur en oprichter van Eosta. ,,Uit Costa Rica”, zegt hij. ,,O, dan kan ik Spaans spreken”, grapt Máxima.

Volkert Engelsman van Eosta merkt dat hij in Máxima, zelf voormalig bankier en VN-ambassadeur van microkredieten voor vrouwen in ontwikkelingslanden, een bondgenoot heeft als het er om gaat geen verborgen kosten af te wentelen op toekomstige generaties. ,,Verandering gaat nooit uit van een meerderheid, maar altijd van een minderheid”, zegt Volkert Engelsman over de filosofie van zijn bedrijf. ,,Daar is ook een zekere rebelsheid voor nodig. Alleen dooie vissen gaan met de stroom mee.”

Quote

Verande­ring gaat nooit uit van een meerder­heid, maar altijd van een minderheid

Volkert Engelsman

Als het gaat om het bepalen van eerlijke prijzen voor biologische groente en fruit vervult Eosta een voortrekkersrol. Het werkbezoek van de koningin omvat daarom eveneens een gesprek met haar waarin wordt aangeven dat de bankwereld daarmee al volop bezig is.

Volkert Engelsman: ,,We gaan onvermijdelijk toe naar een nieuwe economie waarin de verborgen kosten voor mens, milieu en samenleving voortaan worden meegerekend in de verlies- en winstregeling.” Bij het gesprek zijn onder andere aanwezig minister Carola Schouten (landbouw, natuur en voedselkwaliteit, ChristenUnie), directeur Klaas Knot van De Nederlandsche Bank en Marjan Minnesma van Urgenda, gadegeslagen door burgemeester Evert Jan Nieuwenhuis. 

In een hal waar het 10 graden Celsius is loopt Máxima, met haar jas over haar japon in tijgerprint, ook nog naar een machine die met laserlicht biologische groente en fruit markeert. Dankzij de lasertechniek van een merkje op het buitenste laagje van de schil hoeven de producten niet meer in plastic verpakt te worden. Dat scheelt vele tonnen plastic en miljoenen verpakkingen. ,,Heel mooi”, zegt ze tegen de medewerkers van de ‘natural branding’  als ze vervolgens voor haar drie kinderen grote biologische appels mee krijgt met daarin hun namen gegraveerd.

Onderweg praat ze geïnteresseerd met diverse medewerkers over hun werk, motivatie en belangstelling. Als het gaat om het milieu en bijvoorbeeld de kwaliteit van water verwijst Máxima naar haar man. ,,Hij weet daar veel meer van dan ik.”

De koningin is nog maar net terug van de G20 in het Argentijnse Buenos Aires als ze precies op tijd aankomt bij Eosta. Ze maakt er met Volkert Engelsman een korte wandeling naar het nieuwe hoofdkantoor van het bedrijf aan de IJsermanweg op LogistiekPark A12.

Dageraad

De Waddinxveense ondernemer werd vorig jaar gekozen tot meest duurzame Nederlander. Dit voorjaar is hem in Nijmegen de Koning Willem I plaquette voor duurzaam ondernemerschap uitgereikt door Máxima, erevoorzitter van de stichting die deze prijs jaarlijks toekent.

Het innovatieve bedrijf, waar 115 mensen werken, beschikt niet alleen over een wereldwijd netwerk van ruim duizend boeren en leveranciers van groente en fruit, maar helpt de biologische landbouw in ontwikkelingslanden ook met teeltadviezen, ontwikkeling en financiering. Eosta, afgeleid van het Griekse dageraad en bij de Europese consument bekend onder de merknaam Nature & More, omschrijft zichzelf als een gepassioneerde club mensen. Zij willen idealisme, verantwoordelijkheid en rechtvaardigheid verwerken in een echte prijs van groente en fruit.

Berekeningen laten volgens de groente- en fruitspecialist zien dat biologische appels 19 cent per kilo gezonder zijn dan conventionele appels. Bovendien kunnen ze bij een hectare per jaar 27 ziektedagen besparen.

De droom van Volkert Engelsman is dat heel Nederland in 2040 lekker, gezond en duurzaam eet. Supermarkten zijn dan uitgegroeid tot lokale gezondheidscentra en artsen geven hun patiënten eerst een gedegen voedingsadvies voordat ze pillen voorschrijven.

Volledig scherm
Koningin Maxima krijgt een rondleiding tijdens een werkbezoek aan Eosta in Waddinxveen. © ANP

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda