Volledig scherm
Een kind wordt gevaccineerd, foto ter illustratie. © ANP

Meer besmettingen met geelzucht: ook twee peuters in Schoonhoven en een middelbare scholier uit Gouda

UpdateHet aantal besmettingen met het zeer besmettelijke hepatitis A-virus (geelzucht) ligt hoger dan gedacht. Ook twee peuters (die kwamen op twee verschillende peuterspeelzalen) in Schoonhoven en een tiener uit Gouda hebben de ziekte inmiddels onder de leden.

Dat meldt de GGD Hollands Midden. Eerder ging de gezondheidsdienst uit van vijf ziektegevallen: drie leerlingen van basisschool De Vlieger, één leerkracht van die school en twee middelbare scholieren van het Schoonhovens College, allen uit Schoonhoven. Dat aantal wordt nu bijgesteld.

Het gaat niet om een nieuwe uitbraak van hepatitis A, beklemtoont de GGD. ,,De nieuwe besmettingen zijn afkomstig van dezelfde bron’’, zegt een woordvoerder. ,,In alle gevallen geldt dat er een relatie te leggen is met de eerste hepatitis A-besmetting.’’

Toilet

Bij de ene peuterspeelzaal zijn de leidsters direct preventief gevaccineerd. Op die plek zijn ook extra hygiënemaatregelen genomen. Bij de andere peuteropvang deelt de GGD vrijdag inentingen uit. Alleen de medewerkers en de peuters die het risico lopen op besmetting door een van de zieke kinderen, krijgen het vaccin. De GGD benadrukt dat de peuters niet ziek zijn geworden op de opvang.

Alle leerlingen van De Vlieger zijn woensdag al ingeënt door medewerkers van de GGD. De scholieren van het Schoonhovens College krijgen geen prik. Artsen van de GGD vinden dat niet nodig, omdat er in de directe omgeving van de tieners geen verdere besmetting is ontdekt. ,,Op de middelbare school letten leerlingen ook beter op hun hygiëne.” 

Zeer besmettelijk

Sinds het eerste ziektegeval doet de GGD onderzoek naar de mensen die contact hebben gehad met besmette personen. Daarbij wordt gekeken hoe vaak iemand contact had met de zieke en op welk moment dit was tijdens de besmettelijke periode. Ook zoeken medewerkers van de gezondheidsdienst uit waar iemand is geweest en of gebruik is gemaakt van hetzelfde toilet.

Hepatitis A is zeer besmettelijk. De infectie zit in de ontlasting van iemand met hepatitis A. Bij jonge kinderen kan besmetting ongemerkt plaatsvinden. Zij kunnen het virus snel overbrengen, omdat ze vaak ziek zijn zonder de verschijnselen te vertonen. Mensen die hepatitis A hebben gehad, kunnen daarna niet meer ziek worden. Familieleden van de zieken, kinderen op de peuterspeelzaal, leidsters, en kleuters op de basisschool hebben de grootste kans om ziek te worden.    

In samenwerking met indebuurt Gouda