Volledig scherm
Afvalverwerking ter illustratie. © ANP

Meer betalen voor afval in Krimpenerwaard, toeristenbelasting niet omhoog

De afvalstoffenheffing stijgt volgend jaar in Krimpenerwaard met 24 euro in plaats van de 48 euro die het college had voorgesteld. Het betreft het vaste tarief. De variabele kosten die inwoners per aangeboden zak of kliko betalen, gaan wel met ruim een derde omhoog.

Quote

De gemeente Krimpener­waard heft op dit moment het hoogste belasting­ta­rief in vergelij­king met omliggende gemeenten

Woordvoerder Recron

De gemeenteraad heeft een motie daarover aangenomen van SGP, ChristenUnie en VVD. ,,Op deze manier blijft er een prikkel om het afval nog beter te scheiden. Wie meer afval produceert, moet meer betalen om het op te laten ruimen. Dat is wel zo eerlijk”, zegt fractievoorzitter Jan Willem van der Ham (SGP).

De raad heeft  ook een stokje voor de verhoging van de toeristenbelasting in Krimpenerwaard gestoken. De steeg eerder al van 1,15 euro per persoon per overnachting in 2018 naar 1,75 euro in 2019. Voor 2020 dreigde ze opnieuw te worden verhoogd, met een inflatiecorrectie van 1,4 procent, tot verbazing van camping- en hoteleigenaren.

,,De gemeente Krimpenerwaard heft op dit moment het hoogste belastingtarief in vergelijking met omliggende gemeenten. De gasten die onze bedrijven bezoeken investeren ook in de lokale binnenstad, de horeca en gemeentelijke voorzieningen”, stelt een woordvoerder van Recron, de branchevereniging voor recreatieondernemers.

Fors

Fractievoorzitter Pascal Zuijderwijk (VVD) is het daarmee eens. ,,De verhoging van verleden jaar was al zeer fors. Weer een stijging van de toeristenbelasting draagt niet bij aan het doel om meer recreanten en toeristen te trekken naar de Krimpenerwaard, omdat het onze concurrentiepositie negatief beïnvloedt.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda