Volledig scherm
Nieuwe burgemeester van Zuidplas, Han Weber. © Frank de Roo

Meer inbraken en fietsendiefstallen in Zuidplas

De toename van de woninginbraken, van 79 in 2018 naar 117 in 2019, verontrust politieteamchef Peter Wijnen. ,,Het is zorgelijk. We zien pieken in de zomerse vakantietijd maar nu ook in het najaar.

Het gaat niet om zogeheten ‘mobiel banditisme’ (inbrekers van buiten de regio) maar eerder om lokale criminelen die de situatie kennen. Wijnen: ,,Vorig jaar hebben we nog drie jongens uit Gouda aangehouden.” Ook burgemeester Han Weber is bezorgd over de woninginbraken. ,,Er is werk aan de winkel en ik heb zorgen over de politiecapaciteit in onze regio.”

De politiecijfers van 2019 laten ook een stijging van het aantal fietsdiefstallen zien. Diefstal van auto’s nam af, net als bedrijfsinbraken. Het cijfer voor gevallen van jeugdoverlast bleef ongeveer gelijk.

Burgemeester Weber heeft vorige maand samen met collega-burgemeesters in de regio een brandbrief gestuurd naar de minister van justitie om te pleiten voor uitbreiding van het aantal politiemensen binnen de politie-eenheid Den Haag waar Zuidplas onder valt. ,,Ik vind de capaciteit echt te krap nu. Uitbreiding is ook nog eens een kwestie van lange adem, want je hebt opleidingstijd nodig. Daar komt dan nog bij dat de politie vergrijst. Er gaan dus ook nog eens politiemensen af. Ook de nationale ontwikkelingen zijn voor ons een zorgpunt. De extra inzet van politie naar aanleiding van de moord op advocaat Derk Wiersma is ook bij ons voelbaar.’’ Wijnen bevestigt: ,,Daar dragen we 2 volledige arbeidsplaatsen aan bij. En die situatie zal niet snel veranderen.”

Team Waddinxveen/Zuidplas kreeg er anderhalf jaar geleden zes formatieplaatsen bij en vorig jaar acht. In totaal zijn er nu 74 formatieplaatsen.

In samenwerking met indebuurt Gouda