Volledig scherm
Diana Castro woont op een woonboot in Gouda. © Sandra Zeilstra

‘Meer woonboten geen optie voor verlichten Goudse woningmarkt’

Het verhogen van het aantal ligplaatsen voor woonboten is geen goed middel om de druk op de Goudse woningmarkt te verlichten. Dat stellen b en w van Gouda, die op verzoek van de gemeenteraad een onderzoek hebben laten uitvoeren naar deze optie.

Gouda heeft op dit moment 69 ligplaatsen waarvan bijna een derde in de Museumhaven. De aangewezen ligplaatsen zijn vrijwel allemaal bezet. In nieuwere stadsdelen zoals Westergouwe zouden mogelijk op termijn wel kansen zijn voor woonboten.

Gouda heeft niet meer plaatsen, omdat dat niet mogelijk zou zijn in verband met zaken als veiligheid, gezondheid, openbare orde en het aanzien van de gemeente. Dit heeft ertoe geleid dat er in de afgelopen jaren geen ligplaatsen zijn toegevoegd.

Afwijken van bestemmingsplan

Ligplaatsen voor woonboten zijn vaak in bestemmingsplannen opgenomen. Afwijken van een bestemmingsplan kan, volgens b en w,  maar vraagt om het volgen van extra procedures.  B en w staan echter niet te springen om dit te doen, zo blijkt uit een memo aan de gemeenteraad. ,,Woonboten belemmeren het zicht op het water. Gezien de verbondenheid tussen Gouda en het water is juist de zichtbaarheid van die relatie van belang.’’ B en w wijzen daarbij op het belang van ruimtelijke samenhang en cultuurhistorie. ,,Meer ligplaatsen zijn vanuit dit oogpunt onwenselijk.’’ 

B en w wijzen erop dat ook de beheerders van grotere wateren met het oog op de scheepvaart niet happig zijn op meer woonboten.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda