Volledig scherm
Archieffoto: krakers worden één voor één door de politie afgevoerd vanuit de Peperstraat, de achterzijde van het pand aan de Westhaven. © Marianka Peters

Meeste krakers hotel Mirage niet veroordeeld voor kraken

Slechts twee van de acht verdachten zijn vandaag veroordeeld voor het kraken van hotel Mirage aan de Westhaven in Gouda. Zij kregen vandaag een werkstraf. De zes andere verdachten kregen alleen een geldboete vanwege het hinderen van een ambtenaar die een controle uitvoerde in het pand.

'Leegstand is een misdaad'. Een spandoek met die tekst hing op het dak van het voormalige hotel Mirage aan de Westhaven in Gouda toen zaterdag 17 september de politie hier binnenviel. Die dag werden in totaal veertien personen opgepakt en voor verhoor naar het politiebureau gebracht.

Het was de tweede kraak dat jaar, nadat eerder op tweede pinksterdag krakers hun intrek hadden genomen in het leegstaande pand.

Gebrek aan bewijs
Acht verdachten stonden twee weken geleden voor de rechter. Vanwege gebrek aan bewijs kwamen zes verdachten weg met een geldboete. De inwoners van Leiden, Nijmegen, Amsterdam, Leeuwarden, Workum en Gouda hebben die boete opgelegd gekregen vanwege het hinderen van een ambtenaar bij de uitvoering van zijn werk. De betreffende ambtenaar voerde een controle uit in het pand.

Werkstraf
Eén persoon uit Gouda en een man uit Den Haag kregen een werkstraf van twintig uur opgelegd voor het kraken van het voormalige hotel.

De daders hadden duidelijke plannen met het pand dat reeds vijf jaar leegstaat. Er zou een gaarkeuken voor de armen in komen en Mirage kon onderdak bieden aan mensen die niet aan woonruimte konden komen.

In samenwerking met indebuurt Gouda