Volledig scherm
Het hoogheemraadschap zet droneboot in voor inspecties van sloten. © HHSK

Met droneboot signaleert waterschap illegale lozingen in de sloot

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard speurt illegale lozingen op sloten straks op met een zogeheten droneboot, dat is een op afstand bestuurbaar bootje. Het schap wil hiermee in beeld krijgen welke pijpen en buizen er op een sloot uitkomen. 

Het gaat om een proef die deze week is begonnen. De pilot begint in de polder Bleiswijk. De bedoeling is  - als de proef slaagt - dat ook andere polders van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard met de droneboot worden geïnspecteerd. Maandag gaat voor de eerste maal de speurboot te water in Bergschenhoek. De droneboot, ook wel ‘slootview’ genoemd, is een oplossing om  illegale lozingen in kaart te brengen. Dit is mogelijk door met een op de droneboot gemonteerde camera de pijpleidingen die afvalwater lozen in beeld te brengen.

,,Deze nieuwe manier van meten maakt onze controles effectiever‘’, zegt Maaike Siepman van het waterschap: ,,Met het beeldmateriaal kunnen we nakijken waar leidingen in de sloot liggen, die mogelijk schadelijke stoffen in de sloot kunnen lozen. Doel van de proef is om de waterkwaliteit en doorstroming van de sloot te verbeteren.‘’

Het bootje wordt van de kant af bestuurd door een van de medewerkers. Met een laser kan de diepte, lengte en breedte van een watergang worden gemeten.

In samenwerking met indebuurt Gouda