Volledig scherm
Zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk. © Peter Franken

Minister: NVWA was aanwezig bij rituele slacht Montfoort

Op het moment dat dierenactiviste Saskia van Rooy buiten actie voerde tegen het ritueel slachten bij Slachterij Van Kooten in Montfoort, was binnen een dierenarts van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) om toe te zien op het naleven van de regels.

Dat zei minister Kamp van Landbouw gisteren in antwoord op vragen van PVV-Kamerlid Dion Graus. Het Kamerlid vroeg om opheldering over de mogelijke molestatie van Van Rooy door vier slachters van Van Kooten op vrijdag 1 september. De minister zei dat het een zaak van politie en Openbaar Ministerie is. De dierenarts van de NVWA had evenwel niets gezien van het incident.

Graus sprak in een debat ook minister Blok van Justitie aan over het incident. Hij overhandigde hem een dossier met mails van Van Rooy en haar verhaal over de ‘molestatie’. Het onderzoek van de politie naar de zaak is in volle gang. 

Weerloze dieren

,,Door deze vragen te stellen maakt dit onderwerp deel uit van de beraadslagingen van de Tweede Kamer. Dat betekent dat ik er later op terug kan komen’’, zegt Graus in een reactie. Hij zegt de Stolwijkse activiste nooit te hebben ontmoet. ,,Ik wil niet in deze zaak treden, omdat die bij de politie en het Openbaar Ministerie ligt. Maar het eerdere verhaal van Van Rooy over het zwanendriften klopte helemaal. Die weerloze dieren hebben veel aan haar te danken.’’ Saskia van Rooy (52) stelde misstanden bij het zwanendriften, waarbij jonge zwaantjes worden geleewiekt, aan de kaak. Haar acties leidde ertoe dat de Tweede Kamer in november vorig jaar unaniem een motie aannam voor een wettelijk verbod. 

In samenwerking met indebuurt Gouda