De regenboogvlag gehesen als protest tegen omstreden Nashvilleverklaring.
Volledig scherm
De regenboogvlag gehesen als protest tegen omstreden Nashvilleverklaring. © Robin Utrecht

Ministerie spreekt Driestar aan na ondertekenen anti-homopamflet

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft het Driestar College uit Gouda om tekst en uitleg gevraagd, nadat bestuurder Wim de Kloe - naar eigen zeggen op persoonlijke titel - een handtekening zette onder de omstreden Nashville-verklaring. In het ‘anti-homopamflet’ staat dat een goed christen homoseksualiteit en mensen met een transgender-identiteit moet afwijzen.

Quote

We kunnen ons voorstel­len dat de verklaring pijnlijk is voor lhb­ti-jongeren en niet bijdraagt aan hun gevoel van veiligheid en welzijn

Arie Slob en Ingrid van Engelshoven

Het gesprek tussen school en het ministerie ging over de veiligheid van jongeren om op te groeien zoals zij zijn. PvdA en D66 vreesden dat dit moeilijk wordt, nu de bestuurder de boodschap van de verklaring onderschrijft. ,,We kunnen ons voorstellen dat de Nashville-verklaring heel pijnlijk is voor lhbti-jongeren en niet bijdraagt aan hun gevoel van veiligheid en welzijn”, aldus ministers Arie Slob (ChristenUnie) en Ingrid van Engelshoven (D66). 

,,Het schoolbestuur geeft aan het van groot belang te vinden dat het sociale klimaat op de school veilig is, ook voor lhbt-leerlingen. Daar wordt aan gewerkt, bijvoorbeeld door het mentorprogramma weerbaarheid dat de leerlingen volgen, waarin wordt benadrukt dat respect voor anderen en andersdenkenden vanzelfsprekend is. Ook kunnen leerlingen die problemen zoals pesten ervaren, terecht bij een vertrouwenspersoon. In de communicatie over de vertrouwenspersoon richting de leerlingen wordt lhbt expliciet als gespreksonderwerp benoemd,” stellen Slob en Van Engelshoven in antwoord op vragen van PvdA en D66.

Een relatief nieuwe wet regelt dat de termen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ zijn voorbehouden aan wettelijk erkende instellingen.

Onderdeel van die wet is dat de scholen en hun bestuurders maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen, en dus niet mogen discrimineren. Volgens Slob geldt die wet echter alleen voor het hoger onderwijs, en dus niet voor basis- en middelbare scholen, en het speciaal onderwijs. Wat precies van bestuurders in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs mag worden verwacht, is iets waar het kabinet zich nog over buigt.

Onderwijsminister Slob stelt dat het uiteindelijk de rechter is die moet bepalen of het ondertekenen door De Kloe wel of niet door de beugel kan, bijvoorbeeld omdat dit in strijd zou zijn met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van onderwijs.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda