Volledig scherm
PREMIUM
In de bibliotheek van Gouda kun je ook terecht voor een kop koffie. © Jan de Groen

Moderne bibliotheek Gouda is zoveel meer dan boeken lenen

Hippe biebBibliotheken waar je enkel boeken kunt lenen, zijn niet van deze tijd. Dat hebben ze in Gouda goed begrepen. In de bieb kun je lezen, lunchen én leren.

Het is aan de buitenkant van de Chocoladefabriek al te zien: hier zit geen standaard bieb. Het pand oogt hip en industrieel. Door de lichtslinger aan de gevel ziet het er zelfs op een grauwe dag als gisteren gezellig uit.

Stoffig
Het stoffige imago van de bibliotheek behoort in Gouda allang tot het verleden. Nadat de leden jaren achter elkaar vertrokken, ging in 2014 het roer om. Verschillende locaties in de streek fuseerden tot één stadsbibliotheek, die samen met een eetcafé, het streekarchief en een ambachtelijke drukkerswerkplaats onderdak vond in een voormalige chocoladefabriek.

Die combinatie sloeg aan. De bieb trekt weer meer bezoekers, heeft een stabiel ledental en er worden méér boeken uitgeleend. En als klap op de vuurpijl werd de Goudse bibliotheek in 2015 verkozen tot de beste van Nederland. Volgens directeur Erna Staal is dat onder meer te danken aan de verschillende functies die het gebouw heeft. Er zijn bijvoorbeeld vergaderzalen, studeercabines en werkplekken en er wordt van alles georganiseerd, zoals cursussen en comedy-avonden.

In samenwerking met indebuurt Gouda