Volledig scherm
Buschauffeur Kees Verheijke met ‘buspoes’ Stip die altijd rondhangt bij de halte. © Pieter van der Laan

Moeten reizigers ‘buspoes’ Stip in Schoonhoven straks missen?

Ze is een bekende verschijning voor veel reizigers uit Schoonhoven. ‘Buspoes’ Stip zit dagelijks op het bankje bij de bushalte aan de Provincialeweg tegenover tankstation Schakel in de hoop wat lekkers te krijgen van de wachtende meute scholieren. Het wordt straks misschien deel van het verleden, omdat Stip en haar personeel gaan verhuizen. 

Menigeen neemt iets voor haar mee en overgebleven pauzeboterhammen nuttigt ze ook graag. Dat snaaien is ‘buspoes’ wel toevertrouwd.

Buschauffeur Kees Verheijke kijkt bij elke rit of de poes er zit. ,,Je raakt eraan gewend. Ze weet precies wanneer het druk is met passagiers. Vooral ‘s middags is er wel wat te halen.”

Reeds tien jaar kan je buspoes Stip verwachten op deze locatie, die bijna grenst aan de woning van haar baasjes Martin en Pietie van der Kruk. Maar daar komt hoogstwaarschijnlijk een eind aan, want de eigenaars verhuizen binnenkort naar een woning aan Het Klooster in het centrum van Schoonhoven ,,In principe nemen we Stip mee. Je kan niet van de kopers contractueel eisen dat ze je kat overnemen.”

Aan de andere kant kan het gebeuren dat deze slimme poes van Het Klooster steeds naar de bushalte wandelt. Vanuit de binnenstad is dat zo’n halve kilometer in tijgersluipgang. ,,Katten weten vaak de weg terug te vinden naar hun voormalige adres”, zegt Martin. ,,En dit is per slot van rekening haar natuurlijke habitat.”

Protesten

Voorheen was de Veluwe haar domein. Van der Kruk ontfermde zich over de poes toen zijn broer Bert uit Nijkerk meldde dat zijn poepende ‘Stip’ niet langer door zijn buren werd gedoogd. ,,Toen de protesten over haar uitwerpselen aanzwollen, heeft m'n broer de lieve vrede willen bewaren. Hij is in de auto gestapt en heeft Stip bij ons afgeleverd.”

Quote

Stip wordt door scholieren gevoerd. Je kan merken als de vakanties aanbreken, dan staat ze meteen op dieet

Martin van der Kruk

Sindsdien leeft Stip op het balkon van de woning van de familie Van der Kruk. Ze komt nooit binnen. Het kattenvoer wordt automatisch verstrekt via een machientje. ,,Vaak heeft ze ‘s avonds geen honger, omdat ze door diverse scholieren wordt gevoerd. Je kan merken als de vakanties aanbreken. Dan staat ze meteen op dieet”, zegt Martin.

Stip is het buitenleven gewend. Bij regen of harde wind schuilt ze in het bushokje. ,,Alleen op 31 december halen we haar binnen vanwege het vuurwerk. Dan hoef je niet te roepen. Ze is beslist geen schootkat. Als je haar aait, heb je grote kans dat je een haal krijgt”, zegt Pietie.

Buschauffeurs en inwoners worden soms ongerust als Stip een tijdje ontbreekt in het straatbeeld. Op Facebook worden dan opsporingsberichten verspreid. Het kan zijn dat ze dan even een ritje maakt. Ze is al eens meegereden in de streekbus naar Krimpen aan den IJssel, maar gelukkig veilig teruggekeerd.

En dat zonder ov-chipkaart.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Gouda