Volledig scherm
© anp

Mogelijk toch nog TBS voor Gouwenaar die straf al uitzat

Gouwenaar Adelalim D. (27) heeft de tien maanden cel die hij vorig jaar van de rechtbank kreeg voor een reeks delicten al lang en breed uitgezeten. Maar het Openbaar Ministerie ging in beroep en eiste vanmorgen bij het Haagse gerechtshof, net als eerder bij de rechtbank, dat D. alsnog TBS met dwangverpleging krijgt. 

Quote

Hij heeft een woning, uitkering, lost schulden af en wil in september aan een mbo-opleiding beginnen

Advocaat verdachte

De Gouwenaar zou in 2015 een medewerker van de jeugdreclassering en een politieman hebben bedreigd, ingebroken bij de bowling en So-What in Gouda en nog paar ruiten hebben ingegooid.

Het OM wil dat de Gouwenaar alsnog wordt behandeld aan een stoornis, omdat hij een gevaar zou zijn voor de samenleving. ,,De slachtoffers zijn bang. Het ernstig lastigvallen van slachtoffers is een patroon bij deze verdachte", zei de hofaanklaagster. Zij denkt dat D. zonder gedwongen psychiatrische behandeling weer in de fout gaat.

De verdachte, die zelf ook hoger beroep had aangetekend, kwam niet naar de zitting. Volgens zijn advocaat is hij zijn leven weer aan het opbouwen. ,,Hij heeft een woning, uitkering, lost schulden af en wil in september aan een mbo-opleiding beginnen,'' zo zegt de advocaat. Hij is niet meer met justitie in aanraking geweest. ,,TBS is mosterd na de maaltijd", besliste de raadsman. Die vond verder dat er helemaal geen sprake was van een ziekelijke stoornis waaraan de Gouwenaar alsnog behandeld zou moeten worden. 

Vrijspraak

De verdediging vraagt bovendien om vrijspraak. Bij de inbraken waren alleen wazige zwart-wit beelden als bewijs waarop de verdachte niet te herkennen zou zijn. ,,Er zijn in Gouda wel meer mensen met een baard." Bij de bedreiging aan de deur de jeugdreclasseringsmedewerker plaatst de advocaat ook vraagtekens. ,,Die man had hem zeven jaar niet gezien en noemde alleen een achternaam."

Het Gerechtshof doet 22 juni uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Gouda