Volledig scherm
Serena Hofman beschrijft klein leed in de rechtbank in de serie Boefjes © Hans van Kralingen/ANP

Montfoorter valt door de mand met vervalste loonstrook

BOEFJESDe zware jongens halen de voorpagina's, de boefjes niet. Serena Hofman doet elke week verslag van een doodnormale rechtszaak.

Als een 25-jarige man uit Montfoort een rechtszaal van de Utrechtse rechtbank binnenstapt, kijkt hij verbaasd op. Zeker vijfentwintig paar ogen kijken hem nieuwsgierig aan. ,,We hebben bezoek van een schoolklas", legt politierechter Fung Fen Chung uit. ,,Ze willen weten hoe het er in de zittingszaal aan toe gaat."

En ook deze rechtszaak begint met de aanklacht van de officier. De Montfoorter vervalste eind 2016 een loonstrook. Zo probeerde hij een lening van 5000 euro los te peuteren bij de ING. ,,Mag ik even wat vragen?", zegt de verdachte. ,,Ik heb eerst een vraag aan u", antwoordt de rechter. ,,Het OM stelde eerder een taakstraf van 80 uur voor. U ging akkoord, maar u heeft niet gewerkt. Waarom niet?"

De verdachte gaat verzitten. ,,Ik heb er niets meer van gehoord", zegt hij, terwijl hij naar voren leunt en zijn handen spreidt. ,,Dit is de reden dat u alsnog hier zit", zegt Fung Fen Chung. ,,Er is wel contact gezocht met u, maar tevergeefs."

Bulgarije

Dan behandelt de rechter het dossier. Na de aanvraag voor de lening per e-mail onderzocht de bank de naam van de werkgever van de Montfoorter. Al snel bleek dat bedrijf niet te bestaan. ,,Het klopt", zegt de verdachte. ,,Ik zat in die tijd in Bulgarije. 'Vast', want ik had geen geld om terug te komen naar huis. Mijn vader wilde niet helpen en mijn moeder had niets om te helpen, dus probeerde ik het zo. Het was pure wanhoop. En nog heb ik er last van: ik kan geen bankrekening meer aanvragen."

,,Voor u is het vervelend", knikt de politierechter. ,,Maar voor de maatschappij ook. Daar heeft u niet bij stilgestaan. Maar wij moeten er allemaal op kunnen vertrouwen dat het betalingsverkeer goed verloopt.” Dat vindt officier Lahr ook. ,,En ik baal ervan dat u hier zit", zegt hij. ,,Een man een man, een woord een woord. U had gewoon die eerdere straf moeten ondergaan." Hij eist weer 80 uur werkstraf.

De verdachte knikt instemmend. ,,Ik wil dit afsluiten. Wanneer hoor ik er iets van?” ,,Ik moet nog uitspraak doen", zegt de rechter. Maar ze houdt hem niet lang in spanning. De uitsprak is gelijk aan de eis van de officier. De man staat op: ,,Mag ik gaan?" Fung Fen Chung knikt, vriendelijk: ,,En ik hoop u hier niet meer terug te zien." De schoolklas slaat de notitieblokken om voor de volgende zaak.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda