Volledig scherm
© Sandra Zeilstra

Moordrecht in de ban van kattensterfte

Het Zuid-Hollandse dorp Moordrecht is rep en roer na een massale kattensterfte. De teller staat op zestien in een paar maanden tijd. Bobbie (4) van Rominja Runge is het nieuwste slachtoffer. ,,Er woont heel dichtbij een dierenhater die zwaar gestraft moet worden."

Quote

Er kwam een plas slijm uit zijn mond en na een paar stuiptrek­kin­gen was het over

Rominja Runge
Volledig scherm
Bobbie © Rominja Runge

Zondagochtend was-ie nog springlevend, de vierjarige kat van Rominja Runge (39). ,,Bobbie was nog geen vijf minuten buiten geweest. Toen we aan tafel zaten en hij net terug was gekomen, en zelfs nog op het raampje tikte om naar binnen te gaan, stortte hij plots helemaal in. Er kwam een plas slijm uit zijn mond en na een paar stuiptrekkingen was het over." 

De Moordrechtse wist direct wat er aan de hand was en schakelde de politie in. Die is inmiddels met een onderzoek gestart. ,,Het lijkt erop dat de katten vergiftigd zijn, maar we weten dat niet zeker. De dierenpolitie heeft de zaak in behandeling", zegt woordvoerster Annemarie de Mooij van de Eenheid Den Haag. Runge weet wel bijna zeker dat haar kat vergiftigd is, net als de vijftien andere katten die sinds december in de buurt van de Graaf Willemstraat en de Schielandstraat omkwamen. ,,Bobbie was anders nooit ziek. En alle katten zijn heel dicht bij de huizen van hun baasjes gevonden. Het kan niet anders dan dat ze vergiftigd zijn. Ik beschuldig niemand, maar er moet haast wel iemand uit de buurt zijn die de katten beu is."

Rattengif

Quote

Er woont hier heel dichtbij een dierenha­ter die zwaar gestraft moet worden

Pauline Noordhuis

Hetzelfde overkwam Pauliene Noordhuis (35). Haar twee katten stierven, waarvan de eerste in september en Louie zes dagen geleden. ,,Ik heb het vermoeden dat het rattengif is. Er woont hier heel dichtbij een dierenhater die zwaar gestraft moet worden." Noordhuis hoopt via een autopsie meer duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van Louie. Ze heeft veel contact met de politie en hoopte daarom dat de overheid de autopsie zou betalen, maar daar lijkt geen sprake van. Wellicht biedt een onderzoek van gratis studenten van een forensisch onderzoeksinstituut soelaas. Volgens Noordhuis doet de Dierenpolitie na aandringen nogmaals een verzoek bij de Officier van Justitie voor autopsie, aangezien ze nog niks van het forensisch opleidingsinstituut had gehoord.

Moordrecht wacht daar niet op: het dorp steekt de koppen bij elkaar. Op Facebook is een oproep geplaatst om geld te doneren voor de lijkschouwingen. Die kunnen wel vijfhonderd euro kosten. Miranda Soet nam het initiatief voor de pot. ,,Ik heb een kapsalon, dat is een handige centrale plek om geld in te zamelen."

In samenwerking met indebuurt Gouda