De automobilist reed over de A20 en negeerde een waarschuwingslampje, met grote gevolgen.
Volledig scherm
De automobilist reed over de A20 en negeerde een waarschuwingslampje, met grote gevolgen. © Jeroen Mulder

Moordrechter die controlelampje in auto negeerde op snelweg in hoger beroep

De 38-jarige verdachte D.S. uit Moordrecht gaat in hoger beroep tegen een werkstraf van veertig uur en een voorwaardelijke rij-ontzegging van zes maanden. Dat heeft zijn advocaat bevestigd. De man negeerde het controlelampje in zijn auto dat waarschuwt voor lage bandenspanning. Met een zwaar ongeluk in Nieuwerkerk tot gevolg. 

,,De rechter zegt dat als cliënt gestopt was, hij moet hebben gezien dat er iets mis was met de bandenspanning”, zegt advocaat Floris Knoef. ,,Wonderlijk, want cliënt is onderweg een keer gestopt en heeft toen niets geks gezien. Was dat wel zo, dan had hij daar zeker iets aan gedaan. Daarnaast heeft hij ook niets gemerkt aan zijn auto tijdens het rijden.”

Volgens de rechtbank vormde het handelen van de bestuurder echter een concreet gevaar. ,,Het lampje op het dashboard was geel. Direct de auto aan de kant zetten is dan niet nodig”, zei de persrechter direct na de uitspraak. ,,De verdachte bleef echter links rijden. Toen het mis ging, kon hij geen kant meer op.’’ S. werd veroordeeld voor een overtreding: het veroorzaken van gevaar op de weg.

,, Als een bestuurder niets ziet, niets opmerkelijks voelt tijdens het rijden: hoe reëel is het dan om te zeggen dat er sprake is van een overtreding onder de gegeven omstandigheden”, vervolgt Knoef. ,,Daarnaast is de straf fors. Doorgaans worden geldboetes gegeven voor overtredingen in het verkeer.” 

Het ongeval gebeurde op 26 augustus 2017. S. kwam tot stilstand op de linkerbaan. Hij waarschuwde andere weggebruiker door te zwaaien. Dat lukte, tot een 47-jarige man de Audi van S. niet meer kan ontwijken. Hij houdt blijvend rugletsel over aan het ongeluk.  

In samenwerking met indebuurt Gouda