Volledig scherm
PREMIUM
Neurowetenschapper Laura Steenbergen. © Pim Mul

Moordrechtse Laura totaal in de ban van het brein

InterviewHaar jonge leeftijd - slechts 26 jaar - doet anders vermoeden, toch is de Moordrechtse Laura Steenbergen een gerespecteerd neurowetenschapper, met torenhoge ambities bovendien. Eén daarvan is het vertalen van academisch werk naar een breed publiek, iets wat ze momenteel onder meer doet met de theatervoorstelling Op zoek naar geluk.

CV
Laura Steenbergen wordt op 4 augustus 1991 geboren in Gouda en groeit op in Moordrecht.
In 2009 behaalt ze haar vwo-diploma op het Goudse Antoniuscollege.
Van 2009 tot 2012 studeert Steenbergen psychologie op de Universiteit van Leiden, waar ze in 2012 haar bachelor ontvangt.
Haar master in Cognitieve Neurowetenschap ontvangt Steenbergen in juni 2014 (cum laude). Van juli 2014 tot juni 2016 werkt Steenbergen als onderzoeker op de Leidse Universiteit. Haar doctoraat behaalt ze in 2016. In juni 2017 begint Steenbergen te werken aan de Universiteit van Amsterdam en het Academisch Medisch Centrum.

Te veel vragen, onderzoeken, aanbiedingen en te weinig uren in de dag. Zie hier het dilemma van Laura Steenbergen (26), succesvol neurowetenschapper uit Moordrecht. Het potentieel van het menselijk brein is haar werkterrein, de wetenschappelijke kennis die ze vergaart deelt ze graag met een breed publiek. Op het podium bijvoorbeeld, waar ze naast 'geluksspecialisten uit de journalistiek en kunst' momenteel als wetenschapper schittert in de voorstelling Op zoek naar geluk.

Als jonge wetenschapper heb je inmiddels al een indrukwekkende reputatie opgebouwd. Was je altijd zo veelbelovend?
,,Integendeel, zou ik haast zeggen. Ik kom uit een heel modaal gezin, studeren was bij ons bepaald niet vanzelfsprekend. Toen ik als tiener terecht kwam op het Antoniuscollege in Gouda was ik vooral uitschieter op één gebied: te laat komen. Met docenten maakte ik ruzie, ik was tot dan toe recordhouder rode kaarten halen en ben ook een keer geschorst. In mijn vrije tijd zat ik achter de kassa bij C1000 in Moordrecht. Een carrière in de wetenschap? Dat stond ver van me af.''

In samenwerking met indebuurt Gouda