Volledig scherm
Hans Fokker met werken uit de Van der Kop-collectie. © Pim Mul

Muizen knabbelen aan de Schoonhovense Van der Kop-collectie

De collectie schilderijen van de gebroeders Van der Kop is wederom opgeslagen op de zolder van het stadhuis van Schoonhoven. Tot verbijstering van de Schoonhovense initiatiefnemer Hans Fokker, die al jaren een passende plek zoekt voor deze kunstvoorwerpen, liggen diverse fraaie schilderijen uit de dertiger jaren nu in het volle licht.

Quote

Nu weet ik zeker dat de schilderij­en over drie jaar verpulverd zijn

Hans Fokker

De schilderijen zijn afgelopen week verhuisd van het ontmantelde raadhuis van Haastrecht naar het stadhuis van Schoonhoven. Fokker: ,,Deze oplossing is belachelijk en dat neem ik het gemeentebestuur zeer kwalijk. Op de zolder is volop licht. De zon schijnt door de ramen. Ik heb er foto’s van gemaakt om dit te bewijzen. De temperatuur is al snel boven de dertig graden. Vorige keer knabbelden muizen aan de plastic bescherming van het prominente schilderij ‘De Piëta’. Iedereen ziet dat deze opslag helemaal fout is. Bodes en vervoerders geven me gelijk, maar het college heeft daar geen boodschap aan en heeft gekozen voor de goedkoopste oplossing. Nu weet ik zeker dat de schilderijen over drie jaar verpulverd zijn. Dat zal wel de bedoeling zijn.”

De Van der Kop-collectie is een geschenk van de nazaten aan de voormalige gemeente Schoonhoven. Fokker meent dat het huidige college geen flauw benul heeft van de historische waarde. ,,Anders ga je niet zo met het erfgoed om.”

De gemeente Krimpenerwaard stelt dat de keuze voor de opslag op de zolder van het Schoonhovense stadhuis is genomen na consultatie van een adviesbureau.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda