Volledig scherm
Benny Rodrigues bij de housefabriek op GOUDAsfalt. Archiefbeeld. © Frank de Roo

Muziekfestivals op GOUDAsfalt op de tocht na uitspraak van rechter

Muziekfestivals bij GOUDAsfalt lopen het risico te verdwijnen. Veel hangt af van een onderzoeksbureau dat zich moet buigen over de maximale geluidsnormen. Duidelijk moet worden of die regels omwonenden bij lawaaiige evenementen wel voldoende beschermen.

Dat is het gevolg van een uitspraak van de Haagse bestuursrechter. Die boog zich op verzoek van acht omwonenden over de zaak, die is aangespannen tegen de gemeente.

Gouda streeft ernaar om het geluidsonderzoek voor de start van het festivalseizoen af te hebben. Op die manier weten omwonenden en organisatoren waar zij aan toe zijn. ‘Sowieso is het college voornemens om het aantal evenementen met een hoge geluidsbelasting in te perken’, meldt burgemeester Pieter Verhoeve in antwoord op vragen van de VVD.

Quote

Liever had ik gehad dat de gemeente vooraf met ons had overlegd

Godfried van Berkel

Andere, minder lawaaiige activiteiten op het terrein hoeven volgens Gouda vooralsnog niet te worden geschrapt. Er staan geen feesten gepland die door de gerechtelijke uitspraak niet door kunnen gaan, zegt de gemeente, die sinds 2016 eigenaar is van de grond aan de Gouderaksedijk. Om de GOUDAsfalt-groep het terrein voor vijf jaar te laten gebruiken, gaf Gouda een vergunning af. Daaraan werden een aantal voorschriften verbonden.

Diverse aanwonenden zijn het daarmee niet eens. Om hen tegemoet te komen paste Gouda de voorwaarden aan voor grote evenementen (zoals maximaal aantal). Ook werden voorschriften toegevoegd over geluidsnormen. Dat was nog niet naar de zin van omwonenden. Zij stapten naar de rechter.

Balans

Die oordeelde dat de gemeente de geluidsvoorschriften onvoldoende motiveerde. Daarom moet Gouda nu opnieuw aan de slag met de bezwaren van bewoners. ,,Liever had ik gehad dat de gemeente vooraf met ons had overlegd”, zegt een van de eisers, Godfried van Berkel. 

,,In of rond de binnenstad zijn veel minder evenementen dan op GOUDAsfalt. De balans is zoek. Het meeste last heb ik van het lawaai en de onvoorspelbaarheid daarvan, als gevolg van het evenementenbeleid dat in Gouda nogal ‘losjes’ is. Bewoners mogen ervan uitgaan dat een gemeente de kennis zorgvuldig gebruikt. Dat is nu niet gebeurd.”

GOUDAsfalt was donderdag onbereikbaar voor commentaar. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda