Volledig scherm
PREMIUM
Na 43 jaar in het basisonderwijs te hebben gewerkt als leerkracht en adjunct- directeur neemt juf Ineke Kooiman-van Homoet afscheid van haar geliefde Emmaschool in Schoonhoven. © Stephan Tellier

Na 43 jaar afscheid van ‘Koningin Emma’ in Schoonhoven: Ineke trekt schooldeur dicht

Volgende week woensdag  trekt Ineke Kooiman de deur van de Koningin Emmaschool in Schoonhoven definitief achter haar dicht. Het weidse leven op het Friese platteland lonkt voor de juf en haar echtgenoot Jan, maar de stacaravan in Stolwijk geven ze niet op. ,,Hier wonen onze familieleden en vrienden.”

Stewardess of reisleidster leek haar wel wat, maar Ineke Kooiman-Van Homoet koos uiteindelijk voor een baan in het onderwijs. De meester op de basisschool in Alblasserdam kon zo fantastisch vertellen en geduldig uitleggen, dat de vonk oversloeg op het jonge rossige meisje in zijn klas. Kooiman: ,,Dat overdragen van kennis op een heel enthousiaste manier wilde ik ook. Kinderen leren lezen, schrijven en rekenen. Op het moment dat je daarmee succes boekt, voel je je euforisch. Ik kan me nog steeds de dankbare lach van mijn eerste leerling voor de geest halen. Na enige oefening snapte hij opeens dat letters samen een woord konden vormen. Toen begreep ik ook wat aandacht betekent voor zo’n kind.”

In samenwerking met indebuurt Gouda