Volledig scherm
Flipse © Privéfoto

Na jaarlijkse borrel nu ook boek voor overleden hond Flipse

De overleden Goudse hond Flipse heeft al tien jaar een aan haar opgedragen borrel, maar nu verschijnt er ook een boekje over de viervoeter. 

Flipse was een bijzondere hond. Dat vindt niet alleen haar baasje Frans de Jong, maar ook anderen die het dier hebben gekend. Om die reden wordt er elk jaar op 4 december om 22.10 uur op Flipse geklonken en gedronken in café/restaurant Kamphuisen aan de Hoge Gouwe. Het is dit jaar op die dag en op dat tijdstip precies tien jaar geleden dat Flipse is overleden. De dochter van een Friese Stabij en een rasloos boerenhondje is 20 jaar oud geworden, een uitzonderlijk hoge leeftijd voor een hond.

Ter gelegenheid van het jubileum is er een boekje over de viervoeter gemaakt, waarin haar avonturen staan. Dat heet ‘Op Flipse!’ (verhalen over een eigenwijze halve mollenvanger) en wordt in december tijdens de jaarlijkse borrel gepresenteerd. Het is geschreven door Frans de Jong en journalist René Brouwer.

Bier

De opbrengst van het boekje, dat 15 euro gaat kosten, komt deels ten goede aan het Dog Rescue Center van Rosanna Kluivert op Curaçao.

Flipse - op een dag heette het dier zo, waarom is niet meer helemaal duidelijk - was een graag geziene gast in de Goudse horeca. In café De Gouwe Geit zat het dier steevast op een eigen barkruk. En als baasje Frans een pilsje bestelde, kreeg ook Flipse een beetje bier in een schone asbak. Bij De Zalm lagen er altijd koekjes voor haar klaar. In het boek ‘Op Flipse!’ staan verder belevenissen tijdens de wintersport en een ontmoeting met Franse koeien. Ook logeerpartijen en haar eetverslaving komen aan bod.

Flipse overleed op 4 december 2008 onderweg naar het stamcafé Kamphuisen. Het dier werd aangereden door een auto en brak daarbij haar heup. Een spuitje was volgens de dierenarts de enige optie. Nog diezelfde avond werd in Kamphuisen geklonken op Flipse en dat werd een traditie.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda