Volledig scherm
Kerstwandeltheater. © Pim Mul

Natte wandeltocht in Gouda geeft kerstverhaal extra dimensie

foto'sTwee kilometer lang was de kerstwandeltocht door Gouda Noord, waarbij de jonge deelnemers de drie wijzen op hun tocht naar het kindeke Jezus volgden. De regen zorgde er echter voor dat ze doordrongen werden van de ellende om op de vlucht te zijn.

De organisatie van het jaarlijks terugkerende Kerstwandeltheater had ongetwijfeld op beter weer gehoopt, zodat de tien toneelstukjes onderweg goed uit de verf zouden komen. Dit jaar was ervoor gekozen om de nadruk te leggen op de tocht die Jozef en Maria moesten ondernemen, eerst op een ezel naar Bethlehem. Waar met Kerstmis de boodschap is dat geboorte van Jezus vree op aarde zal brengen, ging bij het zesde toneelstuk het verhaal al verder. Jozef, Maria en de pasgeboren Jezus moesten op de vlucht voor Herodus die had bevolen alle kinderen tot twee jaar oud te laten ombrengen.

Volledig scherm
Kerstwandeltheater. © Pim Mul

De boodschap om alsmaar op de vlucht te zijn zal de meeste kinderen bij de eerste toneelstukjes totaal zijn ontgaan. Ze waren vooral onder de indruk van de decors die soms waren uitgebouwd tot een mini-paleis, Romeins fort en natuurlijk een kerststal met echte schapen en een ezel. 

Bij sommige opvoeringen was het zonde dat de regen de geluidsapparatuur saboteerde en het publiek steeds natter werd. Maar de organisatie kon zich geen beter weer wensen. Bij de achtste stop, toen er een sprong in de tijd werd gemaakt naar het heden, was de regen al ver door de kleding doorgedrongen.

Het vulde de beelden van hedendaagse vluchtelingenstromen, dramatische muziek en indringende teksten perfect aan. 

Vierdimensionaal theater pur sang. Verleden en heden werden verbonden in de tekst: ,,Onderweg zijn is van alle tijden. De reden is vaak al eeuwen hetzelfde, om uiteindelijk je gezin en nakomelingen te kunnen voeden.’’

De scriptschrijvers hadden nog een kerkelijke boodschap in het verhaal verwerkt door Arthaban als vierde wijze aan het bekende verhaal toe te voegen. Een wijze die achter de feiten aan leek te lopen, onderweg mensen uit de ellende hielp door al zijn dure parels weg te geven en uiteindelijk als slaaf op een Romeins galeischip eindigde. 

Bij het laatste theaterstukje, in de Pauluskerk, verscheen Arthaban bij de kruisiging van Jezus. ,,Dat is de koning. Ik heb woestijnen doorkruist, dertig jaar als slaaf op een galeischip gevaren, al mijn bezittingen weggegeven. Ik heb niets meer'' Daarop sprak een engel hem toe: ,,Alles wat je hebt gedaan, heb je voor het kind gedaan. Wat jij voor een ander doet, doe je ten dienste van mij.’’

Volledig scherm
Kerstwandeltheater. © Pim Mul
Volledig scherm
Kerstwandeltheater. © Pim Mul

In samenwerking met indebuurt Gouda