Volledig scherm
Kijken naar de natuurfilm 'Vele gezichten van de Zevenhuizerplas' bij de Buitenbios, aan de oever van de Zevenhuizerplas. © Frank de Roo

Natuurfilm over het leven in de Zevenhuizerplas maakt indruk

Een film kijken op slechts een paar meter afstand van waar die is opgenomen: afgelopen weekeinde gebeurde het op het strand aan de Zevenhuizerplas, waar de natuurdocumentaire 'Vele gezichten van de Zevenhuizerplas' werd getoond.

Snoekbaarzen, futen, meerkoeten maar ook gevlekte Amerikaanse rivierkreeften en blankvoorns. Het is slechts een greep uit de dieren die in en rondom de Zevenhuizerplas leven en die zaterdagavond schitterden op het witte doel van de ‘beach­bios’.

Invloed

Centraal in de documentaire staat al het leven onder het wateroppervlak. In drie kwartier tijd komen de vier seizoenen langs en zien de bezoekers wat voor invloed de veranderende jaargetijden op het leven in de natuur hebben. Zo is te zien hoe in de zomer een snoek druk door het groene riet schiet en hoe de dieren in de winter met een ingevallen buik op zoek moeten naar voedsel.

Het maakt veel indruk op Rosalie (8) en Wessel (6), die samen met hun vader Werner Hofman vanuit Moordrecht op de filmvertoning zijn afgekomen. ,,Rosalie is ontzettend Freek Vonk-fan, dus die vindt dit prachtig. Allebei vinden ze de serie Blue Planet ook fantastisch. Om nu zo’n onderwaterfilm te zien van natuur in de buurt, dat moeten ze wel leuk vinden’’, zegt hun vader.

Trots

Regisseur Robert Hughan is na afloop ‘zo trots als een pauw.’ ,,Alles klopte”, vertelt de regisseur die voor het maken van de film 2,5 jaar lang af en aan in de plas lag om de shots van kruipende poelslakken en voorbijschietende palingen te maken. ,,De mensen waren muisstil en er stond geen wind, dus je kon de meerkoeten uit de film horen, maar ook die op de plas lagen. Prachtig.”

  1. Jeugdgevangenis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken
    PREMIUM
    rechtbank

    Jeugdgevan­ge­nis, enkelband en werkstraf voor Goudse tieners die auto’s in brand staken

    Jeugddetentie, scherp toezicht en een enkelband: de Haagse rechter heeft twee Goudse autobrandverdachten van 16 en 18 jaar gestraft voor brandstichting, verboden wapenbezit en diefstal. De rechter: ,,In Gouda heersten angst en onveiligheid: dat rekenen we verdachten zwaar aan.” Maar niet alle branden die het Openbaar Ministerie (OM) op de aanklacht zette, zijn hiermee opgelost.

In samenwerking met indebuurt Gouda