Volledig scherm
© Peter Belt001

Neon-verlichting ijssalon Italia naar Museum Gouda

De neonverlichting en twee stoelen uit het interieur van de bij veel Gouwenaars bekende ijssalon Italia op de Markt, krijgen een plek in Museum Gouda.

Quote

We zijn eens gaan kijken wat Italia voor Gouda heeft betekend

Marc de Beyer

De verlichting wordt donderdag opgehangen in de schatkamer van het museum. Het was binnenstadmanager Ronald van Rossum die museumdirecteur Marc de Beyer op het idee bracht en De Beyer was direct enthousiast. De Beyer: ,,We zijn eens gaan kijken wat Italia voor Gouda heeft betekend en kwamen er vrij snel achter dat veel Gouwenaars warme herinneringen hebben aan de ijssalon. En wij zijn niet alleen een museum met dingen van vroeger, maar kijken ook wat van belang is om de bewaren voor de toekomst. We vinden dit Gouds erfgoed en willen ook recente verhalen vertellen aan het publiek.’’

De familie van de eigenaar van de salon stelde de verlichting en de stoelen gratis beschikbaar. Wel heeft het museum kosten gemaakt om de letters op een plaat te bevestigen. De Beyer wil de 700 euro graag via crouwdfunding bij elkaar krijgen. ,,We hebben zelf een krap budget en moeten elke stuiver omdraaien. Daarnaast is het ook leuk als juist de Goudse gemeenschap op deze manier aangeeft dat ze dit ook belangrijk vinden om te bewaren.’’

Maatregelen

Het pand van ijssalon Italia aan stond 15 jaar leeg en wordt nu een vestiging van restaurantketen Pizza Hut. De bij veel Gouwenaars populaire ijssalon Italia, die in 1939 openging, sloot in 2002 zonder enige aankondiging de deuren. De Italiaanse eigenaar Agnoli keerde na de winter vanwege gezondheidsklachten niet terug naar Nederland.

Menig Gouwenaar krijgt nog steeds nostalgische gevoelens bij het passeren van het pand aan de Markt, maar de langdurige leegstand was de gemeente steeds meer een doorn het oog. Wegens achterstallig onderhoud moesten al een keer maatregelen worden genomen om het vallen van stenen uit de gevel te voorkomen.

Volledig scherm
© Peter Belt001

In samenwerking met indebuurt Gouda