Volledig scherm
Het voormalige weeshuis. © Pim Mul

Nieuw hotel gaat ten koste van ruim tien openbare parkeerplekken

De komst van een hotel en restaurants in het voormalige Weeshuis aan de Spieringstraat in Gouda gaat mogelijk ten koste van meer dan tien openbare parkeerplekken in de directe omgeving. Die zijn volgens de plannenmakers nodig voor de auto's van de gasten.

Tijdens een bijeenkomst voor omwonenden van het complex aan de Spieringstraat kwamen gisteravond drie varianten voor parkeren aan bod. Die zijn opgesteld door projectontwikkelaar White House Development, die op deze plek onder meer een hotel met twintig kamers, een (sterren)restaurant, een foodbar en een cocktailbar ziet. Alle horeca wordt geëxploiteerd door het Goudse ondernemersechtpaar Van Gastel.

Quote

Het is in de ogen van omwonenden nu al bijna onmogelijk een plekje voor de auto te vinden.

Een overeenkomst bij de varianten is dat langs de Willem Vroesentuin richting de Sint-Janskerk drie parkeerplekken worden gereserveerd voor het in- en uitladen van koffers door hotelgasten. Ook is in alle opties een laad- en loszone aan de Groeneweg voor leveranciers opgenomen.

Eén variant gaat uit van negen parkeerplekken voor de gasten van de horeca op het Willem Vroesenplein. Een andere optie is dat meer dan tien nu nog openbare parkeerplekken aan de Koepoort exclusief voor gasten van het hotel en de restaurants beschikbaar komen.

Verkeersdruk

Een derde mogelijkheid is dat een deel van de auto's van de gasten wordt gestald bij de ingang naar het Raoul Wallenbergplantsoen vanaf de Groeneweg, waar nu nog fietsenrekken staan.

In de directe omgeving hiervan kunnen ook vier deelauto's voor toekomstige bewoners van nog te realiseren appartementen in het complex komen te staan.

De bijeenkomst in Arti Legi was gisteravond georganiseerd door het Bewonersplatform Binnenstad Gouda. Diverse aanwezigen lieten blijken te schrikken van de gevolgen van de komst van het hotel en andere horeca voor de parkeergelegenheid in de binnenstad. Het is in hun ogen nu al bijna onmogelijk een plekje voor de auto te vinden, met langdurig rondjes rijden tot een geschikte plaats is gevonden tot gevolg. Andere kritiek op de plannen is dat hierdoor de verkeersdruk in de smalle straatjes van de binnenstad toeneemt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda