Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Nieuw Waddinxveens slachtoffer oorlog ontdekt

In Waddinxveen is een tot nu toe onbekend oorlogsslachtoffer ontdekt. Het gaat om Jan Gijsbertus Hordijk (35) die als dwangarbeider op 9 maart 1945 bij een artillerieaanval in het Duitse Spellen aan de Weser is gedood en daar ook is begraven.

De ontdekking is gedaan door de Goudse historische vereniging Die Goude. Dat betekent dat de Tweede Wereldoorlog 38 Waddinxveners het leven blijkt te hebben gekost.

De ongehuwde Jan Gijsbertus Hordijk (35) woonde aan de Bodegraafschestraatweg, waar hij werkte bij de groenteveiling tegenover zijn huis. Dat was tot 1964 Waddinxveens grondgebied. Nadat hij op 25 januari 1945 was gearresteerd ging hij op transport naar Duitsland.

Oud-leraar Hans Geel, schrijver van het boek 'Het dorp Waddinxveen in de oorlog 1940-1945', heeft de naam van Jan Gijsbertus Hordijk laten toevoegen aan het gedenkboek van de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Kerkweg-West.

Onder de 38 slachtoffers van het oorlogsgeweld, van wie Hans Geel er zelf een aantal wist op te sporen, bevinden zich nu 7 militairen, 13 dwangarbeiders en 18 burgers, onder wie 9 joden.

Volgens Hans Geel is de lijst met Waddinxveense oorlogsslachtoffers met horten en stoten tot stand gekomen. Latere wijzigingen in de gemeentegrens - vooral die met Gouda - en archieven die toen nog niet toegankelijk waren zorgden voor verwarring.

In samenwerking met indebuurt Gouda