Volledig scherm
Er zijn maar liefst 400 verschillende oorzaken die ten grondslag kunnen liggen aan hinderlijk oorsuizen of tinnitus. © Groene Hart Ziekenhuis

Nieuwe behandeling tegen oorsuizen door GHZ en keten Beter Horen

Het Groene Hart Ziekenhuis begint met een nieuwe behandeling tegen oorsuizen, oftewel tinnitus. Het ziekenhuis gaat daarbij samenwerken met de keten Beter Horen. De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het ziekenhuis en Beter Horen gaan vanaf 24 juli, in het Goudse ziekenhuis, beginnen met de behandeling om patiënten met oorsuizen te helpen. 

Tinnitus kent verschillende vormen; piepen, suizen, zoemen. Het kan soms zo erg zijn dat patiënten er allerlei andere kwalen van kan krijgen omdat men niet meer aan werken, slapen of een normaal gezinsleven toekomt. Een op de tien Nederlanders heeft hiermee te maken. De nieuwe behandeling die 24 juli begint kan een pieptoon verminderen. De ruis kan nog niet met de nieuwe therapie verholpen worden.

Hersenen 'resetten'

In Nederland zijn slechts vier andere tinnitusklinieken die deze bijzondere behandeling kunnen toepassen. Tijdens de behandelperiode wordt gebruik gemaakt van een klein apparaat, de neurostimulator, dat via een soort hoofdtelefoon verschillende tonen stuurt naar de hersenen. Zo worden de hersenen ‘gereset’, waardoor rust na de behandeling letterlijk kan terugkeren. De patiënt dient de neurostimulator ongeveer vier tot zes uur per dag te gebruiken. De eerste resultaten zijn gemiddeld na twaalf weken merkbaar.

Voorafgaand aan de behandeling onderzoekt de tinnitusspecialist van Beter Horen, samen met de KNO-arts, of de persoon in aanmerking komt voor de neurostimulatie. De intake en de behandeling worden vooralsnog niet vergoed door de zorgverzekering. Er zijn rond de 400 verschillende mogelijke oorzaken van tinnitus bekend. Zoals blootstelling aan harde geluiden, bijwerking van medicijngebruik, verwonding aan oor of hoofd, oorinfectie en stress. Deze laatste twee oorzaken komen vaak voor in combinatie met andere factoren. 

In samenwerking met indebuurt Gouda