Nieuwe polsstok-generatie staat te springen

en nu ik!Fierljeppen noemen de Friezen het, hier in het Groene Hart van Holland noemen we het polsstokverspringen. Populair in plattelandsdorpen met boerensloten vol kikkers. Zoals Linschoten, Zegveld, Stichtse Vecht, Polsbroekerdam, Jaarsveld en Vlist.

Volledig scherm
Annemarie Hakkenberg (8), polsstokverspringer © Pim Mul

Annemarie Hakkenberg (8), polsstokverspringer

Ieder jaar staat er nieuwe generatie te trappelen om de traditie levend te houden. Een zo'n jonkie heet Annemarie Hakkenberg. Ze is 8 jaar oud, ze draagt het groene shirt van Polsstokclub De Vlist. Haar ouders hebben een melkveebedrijf.

Op deze warme zomernamiddag is ze met een groep pupillen aan het trainen op de accommodatie aan de Oost-Vlisterdijk, net naast het schilderachtige riviertje De Vlist. Hier liggen de wedstrijdschansen waar de cracks makkelijk 20 meter halen. Maar de kleintjes mogen nog niet op de schansen, daarvoor moeten ze eerst een certificaat halen.

Terwijl de moeders in het zonnetje zitten toe te kijken, beginnen de pupillen blootsvoets met het warm maken van de spieren. Na enkele oefensprongetjes met de stok in het rulle zand, komt Annemarie naar haar moeder rennen om 'de band' te halen. Dat is een oude binnenband van een fiets, die om de enkel wordt gebonden.

De band vergemakkelijkt het klimmen in de stok en voorkomt blessures. Achter een sloot staan een paar vaste stokken, waar de pupillen het klimmen gaan oefenen. ,,Annemarie doet voor het derde seizoen mee, misschien mag ze dit jaar ook aan wedstrijden meedoen. Maar dat vindt ze niet het belangrijkst. Ze vindt het gewoon een leuke sport. Ook omdat een paar klasgenootjes meedoen'', zegt haar moeder Esther Hakkenberg (32).

,,Het is een fysieke sport, lekker buiten en dichtbij. We wonen vlakbij en we zorgen ook voor het grasmaaien bij de schansen. Ik ga zo even een kleintje in bed leggen en dan kom ik haar weer halen.'' Annemarie komt haar moeder even een kusje geven en sprint weer naar de trainster.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit het Groene Hart?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda