Volledig scherm
Passagiers stappen uit de sprinter vanuit Alphen. © Pim Mul

Nieuwe stationslift voor zomer van 2017 gereed

De stationslift aan de Bloemendaalzijde van station Gouda zal nog voor de zomer van 2017 gereed zijn. Dat laat ProRail weten nu er een nieuwe aannemer is gevonden. Ook wordt het perron bij spoor 11 breder gemaakt.

Quote

Ik hoop wel dat er dan meer trappen komen, anders lost het niet zoveel op

Bart Vermeulen

De werkzaamheden aan het perron beginnen tegelijk met de bouw van de lift. Op aandringen van de gemeente Gouda worden de werkzaamheden, die lange tijd stil lagen, dit jaar nog hervat.

Dringen
Volgens toezichthouder Jan de Jong van de NS is er een nieuwe aannemer gevonden. Aannemingsbedrijf Dekker uit Warmenhuizen zal de laatste stappen van de bouw afronden via de curator van het failliete bedrijf VKB. Die voerde de bouw hiervoor uit. ,,Bij spoor 11 is het ontzettend smal'', legt toezichthouder De Jong de noodzaak van de verbouwing uit. ,,Helemaal als passagiers uit Alphen hier uitstappen is het vaak dringen op het perron. Dat kan eindelijk opgelost worden.''

Het perron aan de Bloemendaalzijde van het station wordt aan het smaller lopende uiteinde breder gemaakt. Of er extra trappen worden geplaatst, is nog niet bekend. Evenmin is duidelijk wanneer het verbrede perron klaar is. De stationslift moet medio volgend jaar gereed zijn, zo laat ProRail weten. ,,We verwachten binnen enkele weken een opdracht te geven. De aannemer zal dan nog dit jaar starten'', zegt woordvoerder Coen van Kranenburg.

Quote

We verwachten binnen enkele weken een opdracht te geven. De aannemer zal dan nog dit jaar starten

Coen van Kranenburg

Ed de Lange van Gouda's 50Plus Partij juicht deze verandering alleen maar toe. ,,De belofte dat de bouw dit jaar nog moet beginnen, is een goed begin'', zegt hij. ,,Dat betekent dat het nog maar een paar maanden wachten is, tot de lift er eindelijk is''. De fractievoorzitter verwacht dat uitbreiding van het spoor nodig is voor de installatie van de lift. ,,Dat zal extra ruimte vergen en dan is een breder spoor wel nodig.''

Na raadsvragen van de 50Plus Partij drong de gemeente Gouda er bij ProRail op aan dat de bouw van de lift zou worden versneld. Volgens De Lange zijn veel ouderen en gehandicapten de dupe van de jarenlange vertraging. ,,Deze mensen moeten omlopen of door een ander geholpen worden'', stelt hij.

Jaren wachten
De Bloemendaalzijde van het station heeft als enige nog geen lift. Die werd in 2014 beloofd door het college, maar liet jaren op zich wachten.
Oorzaak was het faillissement van aannemingsbedrijf VKB uit Hoorn. Nadat ProRail bekend maakte de werkzaamheden in 2017 te zullen hervatten, trok toezichthouder Jan de Jong aan de bel, die eiste dat de bouw sneller moest.

Bart Vermeulen (22), die veel op het traject naar Alphen reist, vindt een breder perron een grote verbetering. ,,Het is tijdens de avondspits altijd dringen bij de trappen", zegt hij. ,,Ik hoop wel dat er dan meer trappen komen, anders lost het niet zoveel op." Ook Nina van der Waal (24) juicht de verbouwing toe. ,,Vooral een stationslift is voor veel mensen handig. Maar zelf heb ik niet veel last van de drukte."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Gouda