Volledig scherm
De broers Maarten en Marius Vroegindeweij, eigenaren van Domera, zijn blij met de aankoop van een nieuwe scheepshelling. © Domera

Nieuwe toekomst voor Zwolse scheepshelling in Gouda

Gouda krijgt weer een ouderwetse dwarsscheepshelling. Domera aan de Gouderaksedijk, waar in de nabije toekomst waterwoningen worden gebouwd, geeft een scheepshelling uit Zwolle een nieuwe toekomst

Afgelopen maandag kwamen de onderdelen van de Zwolse helling met binnenvaartschip Liesbeth vanuit Dordrecht aan in Gouda. Met een mobiele kraan zijn de elementen van de helling gelost. De eigenaren van Domera gaan de scheepshelling plaatsen nadat de grond is gesaneerd. Dat zal naar verwachting binnen enkele maanden zijn. De plek waar deze helling weer opgebouwd zal worden, is dezelfde plek waar oorspronkelijk de dwarshelling van de scheepswerf Van Vlaardingen lag.

Onderhoud

Op de helling gaat Domera in de nabije toekomst waterwoningen bouwen en als ze gereed zijn, kunnen ze in de Hollandsche IJssel te water worden gelaten. De helling kan ook gebruikt worden om waterwoningen uit het water te halen.

De helling komt uit Zwolle en stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. Bijzonder detail is dat het binnenvaartschip dat de helling naar Gouda heeft gebracht, in het verleden zelf onderhoud heeft gehad op de helling. Schepen tot 1000 ton zijn met de complete helling omhooggetrokken. De helling was in Zwolle overtollig omdat de scheepswerf de activiteiten heeft beëindigd. Domera heeft een deel van de helling gekocht. Het overige deel blijft in Zwolle op zijn plaats liggen.

Blij

Maarten en Marius Vroegindeweij, eigenaren van Domera, zijn blij met de aankoop. ,,Vanaf het begin wilden we zoiets al aanschaffen, maar dergelijke dwarshellingen komen maar sporadisch vrij”, zeggen de broers in een persbericht van Domera. ,,Via via zijn we hier aangekomen. Het is ook nog eens cradle to cradle, oftewel volledig hergebruik van materiaal.”

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda