Volledig scherm
Groene pijlen boven een spitsstrook © ANP

Nog tijd lang maximaal 100 op de A12 van Gouda naar Zoetermeer

De snelheid op de A12 tussen Gouda en Zoetermeer gaat voorlopig nog niet omhoog naar 120 km per uur. 

Groene pijlen boven de weg geven al maanden aan dat de spitsstrook dag en nacht open is en dan mag er maximaal 100 km per uur worden gereden.

Sinds begin dit jaar mag op de A12 tussen Gouda en Zoetermeer het gaspedaal niet meer stevig worden ingetrapt. Reden was toen een defect aan de bekabeling. Daardoor kon het systeem dat de spitsstrook opent en sluit niet op afstand worden bediend. Elke ochtend- en avondspits het systeem bij elke portaal aan en uit te zetten, was geen optie voor Rijkswaterstaat.

Camera's

De nieuwe, speciale kabels kenden een lange levertijd. Ze zijn inmiddels aangebracht in de portalen boven de A12. Daarmee zijn de problemen helaas niet voorbij, zegt Anneke Heinecke van Rijkswaterstaat. De instellingen van de camera’s die boven de spitsstrook hangen, kunnen de verkeerssituatie niet meer compleet detecteren. ,,Dit betekent dat we de veiligheid niet voldoende kunnen garanderen’’, zegt ze. ,,Een ‘camerapreset’ is een voorgeprogrammeerde set van beelden, waarmee je het hele traject goed kunt zien. Dat kan nu dus niet. Het is nog niet bekend hoe lang de reparatie gaat duren.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda