Volledig scherm
Zwanenbeschermster Saskia van Rooy uit Stolwijk (Archieffoto). © Peter Franken

OM: geen straf na mishande­len 'zwanenbeschermer'

Twee vrouwen die werden verdacht van de mishandeling van de Stolwijkse dierenarts en dierenactiviste Saskia van Rooy eind 2013, hoeven volgens het Openbaar Ministerie (OM) geen straf te krijgen. 

Van Rooy voert een hetze tegen en heeft een obsessie voor de familie O. en het zwanendriften. Het is zelfs zo erg dat de familie enige tijd bewaking heeft gekregen, nadat ze op internet meerdere bedreigingen heeft ontvangen. Dat zei de raadsvrouw van de dochter en schoondochter van de inmiddels overleden zwanendrifter Piet vandaag bij de Haagse rechtbank.

Beide erfgenamen stonden terecht vanwege een vermeende mishandeling van Van Rooy, bijna vijf jaar geleden bij en in het zwanenverblijf van O. in Nieuwerbrug. Van Rooy voert al jaren strijd tegen het zwanendriften, waarbij de vleugels van de vogels worden afgeknipt zodat ze niet meer kunnen vliegen.

Het Openbaar Ministerie vindt dat dochter Johanna O. zich schuldig heeft gemaakt aan enkelvoudige mishandeling, maar wil hier geen straf aan koppelen. Schoonzus Astrid V. gaat volgens het OM wel vrijuit.

Bitchfight

OM hield bij de strafeis rekening met het feit dat het delict al vijf jaar geleden is gepleegd en het feit dat verdachte O. na het incident op de digitale media veel 'shit' over zich heen heeft gekregen, aldus het OM. Daarnaast wees de officier van justitie op het feit dat op de verklaringen van alle drie de betrokkenen wel wat af te dingen is.

Een ordinaire bitchfight, zo omschreef verdachte Johanna O. de worsteling inmiddels bijna vijf jaar geleden bij het zwanenverblijf in Nieuwerbrug. De twee kemphanen kregen het heftig met elkaar aan de stok, omdat Van Rooy op privéterrein zwanen aan het filmen was. O. (32) werd daarbij geholpen door haar schoonzus Astrid V. (42). Beiden waren er niet van gediend dat de dierenactiviste opnames maakten en gingen bij haar verhaal halen.

Er ontstond een schermutseling, toen V. probeerde te verhinderen dat Van Rooy door ging met filmen. Bij de vechtpartij liep de Stolwijkse dierenarts diverse verwondingen en blauwe plekken op. Bij de politie verklaarde ze hard in haar buik te zijn getrapt. Door in een bus te stappen, kon ze vluchten.

 Gehavend

Van de mishandeling heeft het slachtoffer beelden gemaakt, waarvan een deel vanochtend tijdens de zitting werd vertoond. Hierop is te zien dat verdachte O. dreigend op Van Rooy afrent. De twee verdachten zouden nadien gepoogd hebben de camera van de Stolwijkse af te pakken, bevestigt ook de chauffeur van de bus, die een gehavende Van Rooy na de mishandeling meenam.

Onzin, aldus de beide verdachten. Ze ontkennen eveneens Van Rooy geslagen te hebben. O: ,,Dat letsel heeft ze niet van mij.’’ V. beweert steevast Van Rooy met ‘geen vinger te hebben aangeraakt.’

Vrijspraak

Volgens raadsvrouw Wouters liggen vrijspraak voor haar beide cliënten voor de hand. Ze verwijt Van Rooy de rechtszaak al jaren te traineren en verzoekt de rechtbank het onderzoek zo snel mogelijk af te sluiten en over twee weken uitspraak te doen.

De rechtbank wees dit verzoek af, omdat de beide verdachten ook tegen Van Rooy aangifte hebben gedaan. Deze zaak loopt nog steeds en komt pas begin volgend jaar voor, is de verwachting. Van Rooy heeft al diverse keren om aanhouding gevraagd. De rechtbank vindt het essentieel beide zaken samen af te handelen.

Eerder dit jaar voerde van Rooy actie tegen plannen om de regels omtrent zwanenjacht te versoepelen.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda