Volledig scherm
Foto ter illustraite. © ANP

OM mild voor Goudse winkeldievegge (50)

De diefstallen die een 50-jarige vrouw uit Gouda pleegde waren volgens het OM vooral ‘een kreet om hulp’. De vrouw had zich toegelegd op het pikken van dure jassen en parfums uit winkels. Vervolgens bood ze haar buit aan op Marktplaats.

De verdachte trof vandaag een zeer begripvolle officier van justitie tegenover zich bij de Haagse rechtbank. Van de aanklager hoeft ze niet terug naar de cel. 

In een jaar tijd werd de bodem onder het bestaan van de Goudse weggeslagen. Door een scheiding en een faillissement kon ze niet meer rondkomen en begon ze te stelen. ,,Mevrouw is heel snel afgegleden’’, zei haar advocaat tijdens de zitting vandaag. ,,Het kon me allemaal niets meer schelen”, vertelde ze zelf aan de rechters. De dure jassen ontvreemdde ze bij de Bijenkorf, Hudson Bay en andere winkels in Utrecht, Eindhoven, Amsterdam en Gouda. In totaal zou ze tien winkeldiefstallen hebben gepleegd, waarbij ze soms dan meerdere spullen tegelijk meenam.

,,Het leek aanvankelijk op een georganiseerd handeltje”, zei de officier van justitie over de andere diefstallen van de vrouw. Toen er meer aangiften binnen kwamen, kreeg hij in de gaten dat er meer speelde bij de vrouw. Ze bleek te kampen met verslavingsproblematiek en psychische problemen.

De dievegge heeft al 86 dagen vastgezeten. Daar bovenop eiste de officier van justitie vandaag alleen nog een voorwaardelijke celstraf van 100 dagen, die ze niet hoeft uit te zitten zolang ze niet opnieuw steelt. Wel zou de vrouw zich moeten laten begeleiden en mag ze geen alcohol of drugs meer gebruiken. De verdachte vindt zelf dat ze al gestraft wordt door de reacties uit haar omgeving. ,,Als ik door de stad fiets, dan zie ik mensen denken: ze gaat weer iets jatten.” De uitspraak volgt over twee weken.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Gouda