Volledig scherm
Korpschef Erik Akerboom © ANP

OM: vier jaar tbs voor stalker Akerboom

UpdateHet Openbaar Ministerie heeft vandaag aan de Haagse rechtbank gevraagd gedurende vier jaar tbs met dwangverpleging op te leggen aan Ruby-Ann B., de vermeende stalker van korpschef Erik Akerboom. Het OM verdenkt B. ook van doodsbedreigingen aan het adres van Akerboom en zijn vrouw.

De Goudse zou in een van de mails aan de vrouw van Akerboom geschreven hebben: ,,Kom niet meer in mijn buurt Erik, want ik breek jou echt door. Nee, ik geef je geen dag extra meer. Kan ik je doden of gewoon wachten net als je voorganger?''

Wat precies het verweer is van verdachte B., wordt tijdens de zitting niet duidelijk. Ze maakt een zeer verwarde indruk. De advocaat die de Goudse toegewezen heeft gekregen, mag niets zeggen of namens haar optreden: ,,Ik word gestalkt door deze persoon en ben in staat mijn eigen verdediging te voeren,” verduidelijkt de verdachte.

Ze beroept zich meerdere keren op haar zwijgrecht, maar ontkent wel alle aantijgingen: ,,Al een jaar zit ik vast, voor iets wat ik niet heb gedaan. Wie zegt dat Akerboom de mails niet zelf heeft gestuurd? Het is zonde van mijn tijd.”

Stoornis

B.,die elke gelegenheid aangrijpt om te vertellen dat ze liever helemaal niet aanwezig wilde zijn in de rechtbank, wil ook niets zeggen over haar verblijf in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen hebben vastgesteld dat zij lijdt aan schizofrenie. Ook zou B. een stoornis in het autismespectrum hebben. Hierdoor moet zij ontoerekeningsvatbaar worden verklaard. Het OM sluit zich aan bij die conclusie en vraagt niet om gevangenisstraf.

Volgens het OM is het wel duidelijk dat B. degene is die de dreigmails verstuurde. Soms wel vijftig per dag en zo’n 2.500 in totaal. Sommige brieven zijn bij B. teruggevonden en ook uit telecom gegevens zou haar schuld blijken. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Gouda