Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

OM wil cel en werkstraf voor Goudse inbraakverdachten, want ‘bizar lang strafblad’

rechtbankDe gevangenis in? Het is niet anders. Deze gelaten houding van de Goudse tieners Davy G. (18), Darren B. (19) en top-60’er Rodney E. (20) baart de Haagse rechtbank zorgen. Het drietal moest zich daar vandaag verantwoorden voor diefstal uit de woning van een 92-jarige in Moordrecht, een inbraak in Bergambacht en een poging daartoe in een Leids wijkrestaurant. Het OM eist zowel celstraffen als een werkstraf tegen het drietal. 

G.’s strafblad telt zestien pagina’s. In de woorden van de officier van justitie: ‘bizar lang’. Zo’n twee jaar zit de tiener nu non-stop vast. ,,Dit is het moment om aan te geven dat u het anders gaat doen’’, zegt een van de rechters. Zoals wel vaker deze ochtend klinkt het: ,,Daar heb ik niets op te zeggen, mevrouw.”

Het OM houdt G. verantwoordelijk voor de ‘kwalijkste’ inbraak, die bij een hoogbejaarde vrouw in Moordrecht op 31 mei dit jaar. Bij haar in de slaapkamer werd haar handtas meegepakt toen ze sliep. Zij miste haar id-bewijs, bankpas en 150 euro.

Is zij hier nu zo oud voor geworden, vraagt de officier van justitie zich af. Hij eist negen maanden cel. Voor justitie is het helder: een camera legde de 18-jarige bij de woning vast. Zes agenten herkenden G. op de beelden, bijvoorbeeld aan zijn ‘slome gezichtsuitdrukking’.

Horloge

De inbraak in Bergambacht is op het conto te schrijven van B, meent het OM. Ook hij is herkend door de politie. Agenten vinden een horloge bij hem op het nachtkastje. Dat komt hen bekend voor: het ziet er precies zo uit als de gestolen, goudkleurige Seiko.

,,Dat heb ik gekocht, dus dan is het van mij’’, zegt de 19-jarige tegen de rechter. Die wil weten: waar, wanneer? Weer een afgemeten reactie: ,,Meer heb ik niet te zeggen.’’ De eis tegen B: vijf maanden cel.

Wijkrestaurant

G. en B. zijn volgens justitie ook betrokken bij een poging tot inbraak in een wijkrestaurant. Dat zou zijn gebeurd met E., die een werkstraf hoorde eisen van 120 uur. De drie vluchtten weg toen de politie kwam, volgens agenten om te vluchten voor een andere straf.

Met name van G. bestaat bij de reclassering geen fraai beeld. Hij zou gedragsproblemen hebben. Of hij drugs gebruikt, werpt de rechter op. ,,Alleen soms als ik vastzit.”

E. wordt volgens zijn advocaat te pas en te onpas staande gehouden. ,,Zo ontstaat een discutabel beeld.” Advocaten Yassine Bouchikhi en Laurens Buiting bepleiten vrijspraak. 

Uitspraak op 4 oktober.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda