Volledig scherm
Directeur Garro Wiersema (links) en Paul Montfroy van GoudaFM. © Pim Mul

Omroep Zuidplas en GoudaFM strijden om gunst van raad voor verkrijgen van zendmachtiging

Omroep Zuidplas en GoudaFM presenteren vanavond in een besloten raadsvergadering van de gemeente Zuidplas hun uitzendplannen voor de komende vijf jaar. De raad bepaalt volgende week of het de zendvergunning opnieuw voor de komende vijf jaar gunt aan Omroep Zuidplas, of dat deze naar GoudaFM gaat. 

In Zuidplas is GoudaFM onbekend, maar in Gouda timmert het al acht jaar aan de weg. De keuze voor Zuidplas vloeit voort uit de ambitie van de omroep, zegt Garro Wiersema, directeur van Print Media Nederland, waar GoudaFM toe behoort. ,,We willen naar een regionaal platform, gebouwd op lokale pijlers.”

De centrale redactie van GoudaFM maakt radioprogramma’s, een website en een krant. Directeur Garro Wiersema: ,,We hebben daarnaast een onderzoeksredactie waar we enige subsidie voor krijgen. Verder werken we zonder subsidies. We zijn een bedrijf.” In Zuidplas werkt dat bedrijf overigens onder de naam Zuidplas.FM.

Lichte voorkeur

Burgemeester en wethouders van Zuidplas laten in een advies aan de gemeenteraad een lichte voorkeur voor Omroep Zuidplas blijken. Garro Wiersema van GoudaFM vindt dat vooringenomenheid en betreurt dat het college nog voor de presentaties al een standpunt inneemt. ,,Het is de taak van de gemeenteraad een keuze te maken.”

Een eventuele samenwerking met Omroep Zuidplas ziet Wiersema niet direct zitten, laat hij weten. ,,Er waren daar afgelopen jaar alleen maar interne ruzies. We willen niet meegezogen worden in de ellende van anderen. Ook willen we geen door de overheid gestuurde lokale omroep, maar meer kijken naar marktbehoeften. Er werken overigens ook al mensen uit Zuidplas bij ons.”

In samenwerking met indebuurt Gouda