Volledig scherm
logo omroep Zuidplas © Onno Buiter

Omroep Zuidplas raakt zendmachtiging kwijt aan Zuidplas.FM

Omroep Zuidplas raakt zijn zendmachtiging kwijt. De gemeenteraad heeft in meerderheid geadviseerd de zendvergunning voor de komende vijf jaar aan Zuidplas.FM te gunnen.

Het gaat om een nieuwe omroep die op poten wordt gezet door Stichting Gouda Media. De stichting heeft al ervaring op dat gebied: ze exploiteert ook Gouda FM. Voor D66 gaf de financiële en organisatorische positie van Omroep Zuidplas, die zorgelijk is, de doorslag. ,,We hebben meer vertrouwen in de positie van Zuidplas.FM’’, zei ook Willem Jan Verdoes (CU/SGP). VVD-raadslid Jan Ambachtsheer had zich laten overtuigen door de presentatie van Stichting Gouda Media een week eerder. Hij noemde Zuidplas.FM ‘veel dynamischer’ qua aanpak en ambitie. ,,Bovendien duren de problemen bij Omroep Zuidplas al wat langer en stromen de vrijwilligers daar bepaald niet toe.’’

Sentiment

CDA, PvdA/GroenLinks, SP en Nieuw Elan Zuidplas (NEZ) wilden Omroep Zuidplas opnieuw een kans geven, ondanks de problemen die afgelopen twee jaar bij die omroep speelden tussen bestuur en medewerkers. Tinet de Jonge (CDA) wees erop dat deze vrijwilligersorganisatie ‘28 van de 30 jaar prima heeft gefunctioneerd’. Ze vindt dat de vrijwilligers niet zomaar aan de kant moeten worden gezet. NEZ-fractieleider Paul van Drenth koos ook ‘op sentiment’ voor Omroep Zuidplas. De SP had al eerder aangegeven niets te voelen voor de ‘commerciële’ omroep Zuidplas.FM. 

Het Commissariaat voor de Media neemt nu het besluit op basis van het advies van de gemeenteraad. Die koos met 14 tegen 11 stemmen voor Zuidplas.FM en ging daarmee in tegen het collegevoorstel.

In samenwerking met indebuurt Gouda