Volledig scherm
Tarik Ibn Ali. © Facebook Tarik Ibn Ali

Omstreden prediker Tarik Ibn Ali opgepakt

De omstreden Belgische prediker Tarik Ibn Ali is opgepakt in Birmingham, waar hij momenteel woont. Dat is gebeurd op verzoek van Spanje, dat hem verdenkt van het aanmoedigen van mensen om deel te nemen aan de jihad.

Tarik Ibn Ali, echte naam Tarik Chadlioui, is een bekende in Gouda waar hij regelmatig predikte. Zo was hij betrokken als fondsenwerver bij de bouw van een megamoskee, die er uiteindelijk niet kwam. Ook in Boskoop zorgde zijn prediking voor onrust, aangezien zijn publiek deels uit kinderen bestond.

Tarik Ibn Ali werd naar nu bekend is geworden woensdag opgepakt samen met vijf andere IS-verdachten. In een statement werd hij een salafistische imam genoemd. De prediker is in Londen voorgeleid op verdenking van propaganda voor de gewelddadige jihad. Zijn aanhouding is verlengd tot 5 juli.

Hoewel Tarik Ibn Ali beschikt over een Belgisch paspoort woont hij sinds 2015 in Engeland, zo stelt de Press Association (PA) uit Engeland. Volgens de Spaanse overheid is de prediker 44 jaar oud; PA houdt het op 43 jaar. Tarik Ibn Ali zou onder meer een voorman zijn van de salafistische Sharia4belgium en zou jonge moslims radicaliseren. Vanuit de moslimwereld wordt zijn radicalisme ontkent.

Onderzoek

De Spaanse politie begon in 2015 met een onderzoek naar Tarik Ibn Ali, toen video’s opdoken waarin hij een jonge moslim uit Spanje zou hebben aangemoedigd om naar Syrië te gaan. Ook zou de imam rond die tijd het eiland Mallorca hebben bezocht om een celgroep op te richten waarvan hij tevens geestelijk leider werd. Deze groep zou regelmatig bijeen zijn gekomen en zich bezig hebben gehouden met het promoten van IS op social media.

Volgens de Spaanse politie is Tarik Ibn Ali bekend bij hun collega’s in Europa voor het rekruteren van militanten en het binnenhalen van geld voor IS. Doordat hij zelf veiligheidsmaatregelen nam en constant van adres wisselde, was het moeilijk om hem op te pakken.

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Youtube still © RV

Commotie

Zijn bezoeken aan Gouda zorgde steevast voor commotie. Begin dit jaar stelden Madeleine van Toorenburg en Pieter Heerma van het CDA zelfs Kamervragen, nadat de prediker aanwezig was bij een benefiet voor de oprichting van islamitisch centrum MIV Assalam. Het moskeebestuur deed de kwestie af als ‘stemmingmakerij’.

Zowel het Goudse gemeentebestuur als de politie zeiden naderhand dat Tarik Ibn Ali geen opruiende taal heeft gebezigd bij het benefietoptreden op 6, 7 en 8 januari in Gouda. Hij vroeg om gul te doneren voor de totstandkoming van een islamitisch centrum aan de Antwerpseweg. ,,Bovendien was er geen sprake van verstoring van de openbare orde’’, aldus burgemeester Milo Schoenmaker (VVD) destijds. ,,Er zijn geen anti-democratische of anti-integratieve uitspraken gedaan.’’

Toespraak

In april 2016 was Tarik Ibn Ali te gast bij festiviteiten in de opgeknapte moskee Arrahman in Boskoop. Zijn toespraak viel verkeerd bij de politieke partij VNL. ,,Daar zaten ook kinderen bij. Zij zijn de toekomst van dit land en dan mag zo'n man hen niet vergiftigen met zijn vreselijke ideeën’’, stelde Joram van Klaveren, destijds Kamerlid voor VNL. De partij wilde de moskee sluiten.

Burgemeester Liesbeth Spies riep het moskeebestuur uit Boskoop op het matje over de aanwezigheid van de ‘haatprediker’. Voorzitter Mohamed Benhaddou liet weten geen spijt te hebben. ,,Hij kwam feliciteren. Zijn speech was niet op kinderen gericht. Wij hebben niets verkeerd gedaan.’’

De Goudse moslim Said Ahamri is ervan overtuigd dat Tarik Ibn Ali binnen de kortste keren weer op vrije voeten komt. ,,De beschuldigingen zijn zo summier, daar kun je iemand nooit op veroordelen.’’

Moedertaal

Ahamri kent de prediker van zijn bezoeken aan Gouda. ,,Hij predikt in mijn moedertaal, ik begrijp elk woord dat hij zegt en ik heb hem nog nooit kunnen betrappen op iets extremistisch. Hij is zelf afgereisd naar een vluchtelingenkamp in Turkije en heeft daar een film over gemaakt, maar die dient als waarschuwing om dat voorbeeld niet te volgen.’’

Ahamri stelt dat juist in Engeland veel radicalere predikers actief zijn. ,,Daar valt Ibn Ali echt niet onder. Hij heeft het over dat je weg moet blijven van drugs en shishalounges. Dat je respect moet hebben voor ouderen. En hij houdt wel van een geintje tussendoor. Zo iemand zou je vanuit terrorismebestrijding juist aan je moeten binden: hij spreekt de taal van het volk en wil het beste voor de jeugd.’’

In samenwerking met indebuurt Gouda