Volledig scherm
Deliveroo-bezorgers rijden met posters van vermiste personen, hier Jeroen de Wit uit Leimuiden. © Deliveroo

Onopgeloste zaken in Groene Hart niet op coldcasekalender, maar ook niet vergeten, volgens politie

Hoewel de landelijke coldcasekalender dit jaar geen onopgeloste politiezaken telt uit het Groene Hart, is er bij de politie wel degelijk aandacht voor onopgeloste moord- en vermissingszaken in deze regio.

Dat zegt een woordvoerder van de politie in reactie op de kalender met onopgeloste politieonderzoeken uit de regio die deze krant heeft samengesteld. Het gaat om de moorden op Hakkan Yetis (Alphen), Ewoud Siegers (Gouda), Tamara Wolvers (Gouda), Arnold van Buuren (Gouda) en Hans Schonewille (Aarlanderveen). 

De landelijke coldcasekalender die jaarlijks wordt samengesteld door justitie, kwam onlangs voor de vierde keer uit. Opvallend genoeg stonden er geen cold cases uit het Groene Hart op.

Getuigen

,,Deze zaken zijn onder de aandacht van ons coldcaseteam”, zegt een woordvoerder van de politie Den Haag over de onopgeloste moorden in deze regio. ,,Schonewille stond op onze kalender uit 2017. Sindsdien zijn in die zaak veel getuigen gehoord. Maar in alle zaken blijven tips welkom.”

Een woordvoerder van de politie Utrecht laat weten dat dit ook geldt voor de moord op Rudolphine ‘Ruud’ de Ranitz uit Woerden.

‘Snelle weduwe’

Ook vermissingen zoals die van Alie Spruit uit Haastrecht en Jeroen de Wit uit Leimuiden hebben de aandacht. ,,Als er stoffelijke resten worden aangetroffen wordt er gekeken of deze van Alie Spruit zouden kunnen zijn.” Naar De Wit werd vorig jaar na een tip nog gezocht. De verdwijning van Mieke Kuijpers ‘de snelle weduwe’ uit Vinkeveen, is onderdeel van Belgisch politieonderzoek. De federale politie in België heeft geen reactie op de kalender van deze krant.

De moord op Boskoopse duivenmelker Thijs Colla op 18 september 1977 staat niet meer op de ‘coldcaselijst’ van de politie. De zaak ligt officieel stil, sowieso tot rechtsvervolging wordt ingesteld. Dat geldt ook voor de moord op Jan Hersbach op 2 november 1983 in de Goudse wijk Korte Akkeren. ,,Ook in deze zaken blijft informatie welkom, want als we antwoorden kunnen geven op vragen van de nabestaanden, zullen we dat niet nalaten.”

In de zaak van amazone Larissa Dumont uit Nieuwveen gaat justitie uit van een noodlottig ongeluk. Ernstige misdrijven waarvoor een dader twaalf jaar cel of langer kan krijgen - zoals moord - verjaren niet in Nederland. 

In samenwerking met indebuurt Gouda