Volledig scherm
Foto ter illustratie © AFP

Onveilig gevoel in trein melden via WhatsApp

Wie zich onveilig voelt in de trein van Gouda naar Alphen kan sinds deze week alarm slaan via WhatsApp. Het gaat om een proef die duurt tot het einde van het jaar.

,,Als je je onveilig voelt en dat meldt via Twitter, leest iedereen dat. Het melden aan iemand anders in de trein, wordt ook gezien. Bij een direct bericht op WhatsApp aan ons speelt dat niet’’, zegt Anita Middelkoop van de Nederlandse Spoorwegen. Als voorbeelden van de meldingen noemt ze dronken medepassagiers en vernielingen in de coupé.

De proef loopt al in het zuidoosten van het land. ,,Dat zijn langere treintrajecten, zoals Tilburg – Weert. We willen de proef uitbreiden met een geïsoleerd traject’’, zegt ze doelend op de aparte R-Net verbinding tussen Gouda en Alphen.

Het 06-nummer van de speciale WhatsApp lijn is van de NS Veiligheidscentrale. Het nummer wordt geprojecteerd op de beeldschermen in de trein. Per situatie wordt bekeken welke opvolging nodig is bij een melding. Soms, zegt de NS, is het al voldoende als een reiziger zich gehoord voelt. Als het gaat om een melding waarbij directe ondersteuning actie is, zal assistentie ingeroepen worden van een flexibel Veiligheid & Serviceteam of de politie.

WhatsApp is extra, benadrukt de NS. Een onveilige situatie melden via 112 blijft mogelijk.

In samenwerking met indebuurt Gouda