Ophef om uitspraak Baudet op bijeenkomst in Gouda: ‘Neurenberg-tribunaal is onwettig’
VIDEOHet Neurenberg-tribunaal, dat uitspraak deed tegen de nazi-leiders die daar terecht hadden gestaan, is onwettig. Dat zei FvD-voorman Thierry Baudet maandagmiddag tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Gouda.
Verder gaf Baudet aan ‘geen voorstander te zijn’ van strafrecht met terugwerkende kracht. Zijn uitspraak over het ‘illegitieme Neurenberg-tribunaal’ wordt op Twitter sterk veroordeeld.
Ook Gouwenaar Donald Pagrach, jood en voorzitter van het Gouds Metaheerhuis, keurt Baudets woorden af. ,,Tachtig van mijn familieleden zijn in de oorlog vermoord.” Maar, zegt hij: wat je aandacht geeft, groeit. ,,Daar is het hem om te doen. Ach jeetje. Het is Baudet maar. Die heeft een cellentekort in zijn hoofd en is in alles mislukt.”
Pagrach: ,,Maar als hij het Neurenberg-tribunaal illegitiem vindt, wat vindt hij dan van het Internationaal Strafhof in Den Haag? Is de hele rechtsstaat illegitiem? En als hij zegt: ‘Ik ben geen voorstander van strafrecht met terugwerkende kracht’, wil hij dan preventief straffen?”
Moord
Zelf zei Baudet dat hij bedoelde dat je mensen niet kunt veroordelen met wetten die pas zijn aangenomen nadat de feiten hebben plaatsgevonden. ,,Dat heet het legaliteitsbeginsel en is de kern van een rechtsstaat. Moord was en is onaanvaardbaar. De genocidale misdaden van de Duitsers hadden onder regulier nationaal recht berecht kunnen worden.”
De voorlichter van Baudet laat weten dat de FvD-voorman zijn opmerking maakte nadat iemand in het publiek had gevraagd of ‘kartelpolitici’ na de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen berecht moeten worden. ,,De vraagsteller was al eerder bij een evenement in Zoetermeer. Daar begon hij ook over Neurenberg. Nu stelde hij weer de vraag of er een ‘soort tribunaal’ moet komen. Het antwoord was nee. In deze context vindt Baudet dat illegitiem.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
PREMIUM
Verkiezingskaravaan Baudet houdt halt in Gouda, FvD-frontman sneert naar gemeente: ‘Paniek was enorm’
Met een sneer naar burgemeester Verhoeve trapte Thierry Baudet af en met een sneer eindigde hij. De verkiezingskaravaan van Forum voor Democratie hield maandag halt in Gouda. Tijdens het ronddelen van stroopwafels kwam alles voorbij waar de partij voor staat. -
PREMIUM
Burgemeester al na 4 maanden weg om melding grensoverschrijdend gedrag: recht op 2 jaar wachtgeld
-
PREMIUM15
WOZ-bezwaar indienen? ‘Vaak is informeel telefoontje of kort bezwaar naar de gemeente genoeg’
Handig, zo’n bureautje dat voor nop de waardebepaling van je huis wil aanvechten. Maar gemeenten zijn er helemaal niet zo blij mee, want het kost ze handenvol geld. En dat moeten de inwoners ophoesten.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Deze zeven mensen uit Groene Hart verdwenen uit het niets en zijn nog altijd vermist
-
Werkloosheid in het Groene Hart keldert: in deze sectoren is er werk zat
De werkloosheid in het Groene Hart is in een jaar tijd met een derde gedaald. In veel gemeenten krijgt nog maar 1,2 tot 1,8 procent van de bevolking een werkloosheidsuitkering.