Volledig scherm
Het GHZ is één van de initiatiefnemers van het pamflet. © Peter Hilz/HH

Organisaties luiden noodklok: zorg over hulp aan ouderen

Grote zorg-, woon- en welzijnsorganisaties in Gouda en omgeving vinden dat het aanbod voor kwetsbare ouderen snel moet worden uitgebreid. Ze sturen daarover vandaag een pamflet naar de gemeenten in dit gebied.

Quote

Nederland vergrijst en dat gebeurt in de regio Mid­den-Hol­land in een nog hoger tempo dan gemiddeld

Nederland vergrijst en dat gebeurt in de regio Midden-Holland in een nog hoger tempo dan gemiddeld. Voor Mozaiëk Wonen, Woonpartners Midden-Holland, Qua Wonen, Fundis, Zorgpartners Midden-Holland, Kwadraad en het Groene Hart Ziekenhuis (GHZ) alle reden om aan de bel te trekken. Als niet snel actie wordt ondernomen, dreigen volgens hen veel ouderen tussen de wal en het schip te raken. Met als gevolg onder meer vereenzaming en explosieve toename van crisissituaties.

Het regeringsbeleid is erop gericht dat ouderen zolang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Volgens de organisaties die nu de handen ineen hebben geslagen, kan dat in Gouda en omgeving alleen als er veel meer voorzieningen voor ouderen komen. Het gaat daarbij niet alleen om passende woningen met zorg, maar ook om ontmoetingsruimten voor senioren en plaatsen waar ze gezamenlijk kunnen eten.

De zorg-, woon- en welzijnsorganisaties willen gezamenlijk met de gemeenten in Midden-Holland hierover zo snel mogelijk afspraken maken. Het gaat dan bijvoorbeeld om het realiseren van huisvesting voor ouderen met bijbehorende diensten op zoveel mogelijk plekken in steden of dorpen, voorrang voor huisvesting van mantelzorgers in de directe omgeving van degene die zorg nodig heeft en het ondersteunen van laagdrempelige activiteiten en ontmoetingsruimten in de wijken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda? Schrijf je hier in.

In samenwerking met indebuurt Gouda