Otter is terug in Reeuwijkse Plassen

VideoNa vijftig jaar is de otter terug in de Reeuwijkse Plasssen. Werden er deze winter sporen van otters aangetroffen en vond vorig jaar een muskusrattenjager er een dode otter, begin deze maand liet zich een levende otter zich vastleggen door een wildcamera. 

Het gaat waarschijnlijk om een vrouwtjesotter, die ‘s nachts niet ver van buurtschap Twaalfmorgen gefilmd is met een paling in haar bek. Vermoedelijk is het dier afkomstig van de otterpopulatie in de Nieuwkoopse Plassen. Dat kan echter pas over een half jaar met zekerheid worden gezegd als het DNA is vastgesteld van de recent gevonden uitwerpselen.  

Boswachter Peije ’t Lam van Staatsbosbeheer ziet de otter ‘als een waardering voor de wijze waarop wij het gebied beheren’. ,,De omstandigheden in het Plassengebied zijn goed voor de otter .‘’ In 2017 heeft Staatsbosbeheer 100 hectare grasland in polder Oukoop naast de Reeuwijkse Plassen ingericht voor het Natuurnetwerk Nederland. 

Speciaal voor de otter zijn op grote schaal natuurvriendelijke oevers aangelegd en waterpartijen gegraven waarin moeras zich kan ontwikkelen. Op deze plekken kan de otter beschutting, rust en voedsel vinden.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Een otter © Thinkstock

Op plekken waar uitwerpselen en prooiresten van de otter werden gevonden, zette Staatsbosbeheer camera’s neer. Boswachter Peije: ,,Vanaf begin februari hebben we verse vis bij de camera’s gelegd. Bijna alle foto’s waren van aaseters zoals kraaien, ratten en bunzing. Tot begin april dus. Toen zagen we bij het uitlezen van de beelden duidelijk een otter voorbij komen die een vis meenam.’’ 

 Met name tussen de Reeuwijkse Plassen en de Nieuwkoopse Plassen moet nog veel gebeuren om het leefgebied van de otter te verbeteren, zegt Staatsbosbeheer. Dan gaat het onder andere om de aanleg van hoogwaardige natuur langs de Wiericke. 

,,We moeten er voor zorgen dat de otter zich veiliger kan verplaatsen in ons gebied. De vele wegen blijven een groot risico. Aandacht voor een goed werkende faunapassage onder de A12 en een veilige oversteek richting de Krimpenerwaard zijn belangrijke elementen,’’ aldus Staatsbosbeheer. Jaarlijks komt ongeveer een derde van alle otters om in het verkeer. Zo werd aan de andere kant van de A12, op de Ziendeweg in Aarlanderveen op 24 maart nog een jonge otter doodgereden.

In samenwerking met indebuurt Gouda