Volledig scherm
Hans Blom van Natuurmonumenten (rechts) zoekt in de wintermaanden naar ontlasting van otters. Daarin bevindt zich DNA, waaruit is op te maken van welke populatie de onderzochte dieren afstammen. © Peter Franken

Otter legt met succes tocht van Nieuwkoopse naar Reeuwijkse Plassen af

Een ottervrouwtje heeft succesvol de tocht van Nieuwkoop naar het Reeuwijkse Plassengebied afgelegd. Natuurmonumenten en de vrijwillige ottertellers zijn erg blij met dit nieuws. ,,Het is nu wachten tot otters de tocht naar de Krimpenerwaard maken.”

Dat blijkt uit een studie van de Wageningen University & Research, die DNA-onderzoek deed via uitwerpselen van otters. Deze uitwerpselen - ook wel spraints genoemd - werden verzameld door vrijwillig otterteller Wijnand Dijkstra. 

Afgelopen winter vond hij ook sporen in Reeuwijk, onder meer aan de Hortemansdijk. Na een half jaar onderzoek blijkt dat de uitwerpselen afkomstig zijn van een mannetje én een vrouwtje. 

Van datzelfde ottervrouwtje werden eerder al uitwerpselen gevonden, toen nog bij de Nieuwkoopse Plassen. Waar het mannetje vandaan komt, is niet bekend. ,,Dit onderzoek betekent dat de otter zelf de route naar Reeuwijk heeft afgelegd”, zegt een tevreden otterteller Hans Blom. 

Vermoedelijk heeft ze de route afgelegd via de faunapassage onder de A12. ,,Dat de Nieuwkoopse otter gezelschap heeft van een mannetje is extra goed nieuws. De kans op reproductie is nu groter geworden.”

Jong

Boswachter Peije ’t Lam van Staatsbosbeheer heeft intussen camera’s geplaatst in het gebied. ,,Met die beelden kunnen we het snelst vaststellen of de otters jongen krijgen”, vertelt Blom. 

Aangezien de ruimte van de Reeuwijkse Plassen beperkt is, is het volgens Blom een kwestie van wachten tot de otters een tocht naar de Krimpenerwaard maken. ,,Bijvoorbeeld via de Steinsedijk. Dan moet echter wel actie ondernomen worden bij de provinciale weg. Die plek zorgt voor grote risico’s.”  

Het zoeken naar spraints gebeurt altijd tussen 1 oktober en 1 maart, als de temperaturen lager zijn. De sporen worden daarna onderzocht in Wageningen, dit proces duurt ongeveer een half jaar. 

In samenwerking met indebuurt Gouda