Volledig scherm
Eleonoor van der Tas met de door haar kinderen Jelle, Myrthe en Joris gescoorde kaarten. © Pim Mul

Oude schoolplaten gaan als warme broodjes over de toonbank tijdens opruimdag Rehobothschool

Waar zaterdag direct veel bezoekers van de speciale boeldag in de oude christelijke Rehobothschool in Moerkapelle op afkomen zijn de oude schoolplaten. Ze kosten dertig euro per stuk. ,,Ik had niet verwacht dat er nog zulke mooie dingen waren’’, zegt Marjolein van der Spek uit Waddinxveen. Ze heeft voor Driestar Educatief in Gouda net het ‘Beeld van het Heilige Leven van Jezus’ kunnen scoren.

,,Mijn collega en ik maken een expositie ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Driestar College dit najaar en zoeken daarvoor dus wat ouder lesmateriaal. Er is voor ons gelukkig keus genoeg.’’

In de verlaten Rehobothschool aan de Raadhuisstraat, waar ruim zestig jaar kinderen les kregen, worden in een paar uur zoveel mogelijk overgebleven schoolspullen verkocht.

De in 1906 opgerichte school met 480 leerlingen is vlak voor de voorjaarsvakantie verhuisd naar de brede school in de wijk De Jonge Veenen. De oude school uit 1957 wacht nu sloop voor woningbouw.

Naast schoolplaten als ‘Romeinen in ons land’, ‘Aanhouding van Prinses Wilhelmina aan de Goejanverwellesluis in 1787' en ‘Een zomermiddag met de Muiderkring’ worden tevens stapels schoolboeken, Bijbels, speelgoed, feestkleding, brandblussers en een oude filmprojector te koop aangeboden.

Bijnamen

Er staat ook nog een afgedankt aan- en afwezigbord met de namen van alle leerkrachten. ,,Dat mag wel hoor, met de huidige privacyregels. We hebben hier toch allemaal bijnamen’’, grapt schooldirecteur Ronald Remmers. ,,Alles wat er na de verhuizing nog over is hebben we in de lokalen uitgestald’’, laat hij weten. ,,Leerlingensets en wat schoolmeubilair zijn geschonken aan scholen in Roemenië en Irak.’’

Voor Harry van der Linden uit Rhoon is de boeldag een uitgelezen kans om zijn verzameling schoolplaten uit te breiden. ,,Ik heb er al een paar gezien’’, zegt hij zonder zich veel tijd te gunnen voor een praatje.

,,Ik hang ze zoveel mogelijk thuis op. Na een paar weken pak ik telkens een ander tafereel voor de schoolplatenhouder in mijn gang. Dan heb ik elke keer wat anders om naar te kijken.’’

Intussen heeft Wim Broer uit Waddinxveen een oude atlas van de Bijbel gezien. ,,Dat is er nog eentje uit de tweede helft van de vorige eeuw met oude tekeningen en landkaarten’’, zegt hij tijdens het bladeren.

,,Die atlas had ik al eens eerder gezien, maar mijn vrouw zei toen ‘weg met die oude rommel’. Nu heb ik hem toch gekocht, want met de informatie die er omheen staat is dat gewoon klasse.’’

Quote

Die atlas had ik al eens eerder gezien, maar mijn vrouw zei toen ‘weg met die oude rommel’.

Wim Broer

Bij de landkaarten zit Eleonoor van der Tas uit Moerkapelle met haar drie kinderen Jelle, Myrthe en Joris geïnteresseerd te kijken naar ‘Nederland tijdens de bezetting 1940'.

,,Mijn zoon zoekt een kaart van ons land’’, vertelt ze. ,,Ik heb al twee wereldkaarten’’, legt Jelle uit. Al gauw vindt hij de kaart van Nederland die hij wil hebben. Zijn zus Myrthe wijst daarop meteen Moerkapelle aan.

De verkoop van schoolspullen heeft op de boeldag 2.500 euro opgebracht. Met de voorverkoop erbij is dat 3.000 euro. Het geld wordt besteed aan de inrichting van het nieuwe schoolplein aan de Windvaan.

In samenwerking met indebuurt Gouda