Paal in de stoep, helling te steil, pad te smal: bushaltes voor gehandicapten voldoen niet, stelt SP
Bushaltes die de gemeente Zuidplas heeft aangepast om ze toegankelijker te maken voor gehandicapten, voldoen nog altijd niet. Dat vindt de SP, die zich zorgen maakt over de gevolgen.
Hellingen die te steil zijn, een geleidelijn voor slechtzienden die zomaar eindigt in een plantenbak en te smalle paden waardoor rolstoelers en scootmobielen de draai niet kunnen maken. Het zijn voorbeelden van gebreken die SP-raadslid Serena Rodenburg aantrof bij toegankelijk gemaakte bushaltes.
,,Samen met Platform Gehandicapten en Chronisch Zieken ben ik een schouw gaan doen en de uitkomst was schrikbarend”, meldt ze aan de gemeenteraad.
De halte in de Rozenstraat in Zevenhuizen is een voorbeeld van zo’n misstand. ,,Door een paal in de stoep kan een rolstoelgebruiker er niet langs naar een abri. De helling naar de bushalte is te steil en een scootmobiel of rolstoel kan de draai niet maken, omdat het pad te smal is gemaakt”, somt ze enige gebreken op. ,,Toch is voor het optimaliseren van deze halte 16.000 euro uitgegeven.”
Ze erkent dat de gemeente met verschillende andere haltes op de goede weg is. ,,Maar dat is nog niet hetzelfde als geoptimaliseerd.” Ze wijst ook op stoepenranden die voor rolstoelgebruikers te hoog zijn en op het gebruik van verkeerde tegels zonder contrast in Nieuwerkerk.
De SP krijgt steun van Nieuw Elan Zuidplas en PvdA/GroenLinks. Ook D66 constateert dat ‘nog wel een slag te maken is’.
Wethouder Jan Willem Schuurman wil stappen blijven zetten om toegankelijkheid van bushaltes te verbeteren. ,,Daar waar er projecten zijn in de openbare ruimte gaan we waar mogelijk haltes aanpakken en dat geldt ook voor de routes naar de haltes toe. Dat stem ik af met het Platform Gehandicapten, dat concrete plekken mag aanwijzen. Dit punt heeft onze volle aandacht.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Goed kijken! Want hij is gecamoufleerd; historisch legervliegtuig vliegt laag over de regio
Een historisch legervliegtuig vliegt woensdag over Montfoort ter ere van slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Eigenlijk zou het een Spitfire zijn, maar vanwege een onverwacht onderhoud wordt het een Harvard. Wat is de historie van de Harvard, en wat betekent het toestel voor ons land? -
Zo voorkom je een hoge telefoonrekening tijdens de vakantie
Niks zo vervelend als een gepeperde telefoonrekening op je mat, net als je thuiskomt van een ontspannende vakantie. Hoe zit het met je internetverbruik in het buitenland: moet je nou op je MB’s letten, of niet? -
PREMIUMOnder professoren
Zo voorkomt de politie dat de boel escaleert: door te praten met sleutelfiguren in de wijk
-
PREMIUM
Teckel Puk zat onder de stekende blaren: als we niets doen neemt giftige reuzenberenklauw ons land over
Kijk maar uit voor de reuzenberenklauw! Als we niets doen neemt de reusachtige exoot het hele Nederlandse landschap over. Het natuurplatform Nature Today roept op om de reuzenberenklauw massaal de kop in te drukken. Hoe dominant is de reuzenberenklauw? -
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen.
-
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
klik hier
Nieuwstip? Stuur ons dan een appje!
-
PREMIUMmet video
Emotionele Gordon (78) ziet waar zijn vader neerstortte in oorlog: ‘Ben trots op je, pa’
Met een flyby door een bijna 80 jaar oud Harvard vliegtuig zijn woensdag twee oorlogsmonumenten onthuld in Montfoort. De gedenktekens zijn ter nagedachtenis aan de bemanningen van door de Duitsers neergeschoten bommenwerpers.