Archieffoto van Manege Gouda. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Archieffoto van Manege Gouda. Foto ter illustratie. © Frank de Roo

Paardenziekte duikt op in Gouda, manege neemt maatregelen

Een paard van de Goudse Manege is positief getest op droes. Omdat deze ziekte wordt veroorzaakt door een overdraagbare bacterie, heeft de manege meteen maatregelen genomen.

Quote

Als een paard niet helemaal lekker is, moeten we meteen de tempera­tuur opmeten

WIlfred Franken

Paarden met deze ziekte kunnen flinke koorts krijgen. De droesbacterie wordt overgebracht via neusslijm. Mensen kunnen de bacterie via kleding en de handen overdragen op paarden.

WIlfred Franken weet niet hoe de ziekte op zijn manege is gekomen. ,,Een paard kan drager zijn, zonder zelf ziek te zijn. En wij werken met wisselende paarden.” Volgens hem is droes normaal gesproken niet dodelijk. ,,Het is een beetje te vergelijken met de bof bij kinderen waar je gewoon van geneest. Bij oude paarden met een mindere weerstand, zou het in het ergste geval wel dodelijk kunnen zijn.”

Voorlopig is alleen paard Joris op de Goudse Manege ziek. Dit paard staat afgezonderd en wordt goed in de gaten gehouden. ,,Hij heeft een flinke verhoging en veel snot in zijn neus. Bij deze ziekte kunnen ook de klieren in de keel opzetten, maar dat is bij hem niet het geval.” Als alleen Joris ziek blijft, duurt het volgens Franken zes weken om te kunnen concluderen of de bacterie weg is van de manege.

Waakzaam

Lessen op de manege kunnen doorgaan, maar met enkele maatregelen. Paarden mogen de manege niet meer af en iedereen wordt verzocht schone kleding te dragen en voor elk paard aparte borstels te gebruiken. ,,We moeten allemaal waakzaam zijn,” zegt Franken. ,,Als een paard niet helemaal lekker is, moeten we meteen de temperatuur opmeten. En we hebben alle bedrijven in de omgeving gewaarschuwd.”

In samenwerking met indebuurt Gouda