Volledig scherm
Verkeer op de N207 tussen Waddinxveen en Gouda. De grens van de bebouwde kom is fors opgerekt. © Fotoburo Martin Droog

Pas op voor boetes: automobilisten N207 verrast door aangepaste snelheid

Tot verrassing van veel automobilisten ligt een groot deel van de N207 plotseling binnen de bebouwde kom van Waddinxveen. De maximum snelheid is daardoor aangepast van 80 naar 50 kilometer per uur.

Het betreft een deel van het traject tussen Waddinxveen en Gouda. Wie de moeite neemt om de nieuwe situatie te bekijken, valt direct op dat de meeste automobilisten hier nog altijd 80 kilometer per uur rijden. De wijziging van de grens van de bebouwde kom van Waddinxveen staat nergens gecommuniceerd. Enkel het bord ‘Waddinxveen’ is verplaatst en dat valt blijkbaar niet op.

Extra borden

,,Regelmatige automobilisten zullen misschien even moeten wennen. Maar op zich wijst de maatregel zich vanzelf ,” stelt woordvoerster Xandra van den Nouland van de gemeente Waddinxveen. Extra borden om automobilisten op de gewijzigde verkeerssituatie te wijzen, komen er daarom niet.

Toch is het zaak dat automobilisten snel wennen aan de nieuwe situatie. Speciale controles komen er volgens de gemeente niet, maar tegelijkertijd worden reguliere snelheidscontroles in de zomermaanden niet uitgesloten.

Oorlog

Quote

Met een langere bebouwde kom verwachten we dat de gemiddelde snelheid zal dalen

Xandra van den Nouland, Woordvoerster Waddinxveen

Want Waddinxveen heeft de snelheid op de N207 de oorlog verklaard. Die moet omlaag. Alleen heeft overleg met de provincie Zuid-Holland daarover tot op heden niets opgeleverd. De honderden meters wegdek die nu binnen de bebouwde kom vallen, zijn dan ook winst.

Volgens woordvoerster Van den Nouland staat vast dat er regelmatig ongevallen plaatsvinden op de N207. ,,Met een langere bebouwde kom verwachten we dat de gemiddelde snelheid op dat weggedeelte zal dalen,” zegt zij. ,,Dat heeft een positief effect op de verkeersveiligheid.”

Bijkomend voordeel van het opschuiven van de grens is dat vier zijwegen nu binnen de bebouwde kom vallen. De bewoners hebben ingestemd met het verplaatsen van de grens, omdat anders moest worden gewacht op groot onderhoud in 2020.

Verharding

Bij dat grote onderhoud is er speciale aandacht voor de nieuwe grens van de bebouwde kom, weet woordvoerder Menno Zijlstra van de provincie. ,,De belijning binnen de komgrens wordt dan smaller. Ter hoogte van de komgrens komt tussen de middenstreep afwijkende verharding ter attentie en er zal kort voor de kruisingen ‘50’ op het wegdek worden aangebracht.”

Of de snelheid op het resterende deel van de N207 tussen Waddinxveen en Gouda in de toekomst ook omlaag gaat, is volgens Zijlstra nog onderwerp van gesprek met gemeente en bewoners. ,,Er wordt nog onderzocht of het middels bebording verlagen van de snelheid op dit wegdeel daadwerkelijk zal leiden tot een significant lagere gemiddelde snelheid van het gemotoriseerd verkeer.”

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gouda en omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470195

In samenwerking met indebuurt Gouda